15 Şubat 2012 Çarşamba

Annenin Bebeğine En Güzel Armağanı; Anne Sütü

Dr. N. Pınar YılmazbaşAnne sütü ilk 6 ay her bebek için en uygun besindir. Dışarıdan ek olarak sadece D vitamini verilmelidir. Anne sütünün %87’si su olduğundan anne sütü alan bebeğe dışarıdan su vermek gerekmez.



Dr. N. Pınar Yılmazbaş
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.





Anne sütünün içeriği sabit değildir. Her anne bebeği için en uygun sütü üretir. Prematüre bebeklerin annelerinin sütleri de onlara uygundur. Anne sütünün içeriği emzirmenin başında ve sonunda değişir.

Anne sütü her zaman temiz, sıcak ve kullanıma hazırdır. Hazırlamak için zaman harcamanız, biberonları sterilize etmeniz gerekmez.

İçerdiği türe özgü enzimler nedeniyle anne sütünün sindirimi kolaydır. Bu yüzden anne sütü alan bebeklerde gaz sancısı ve kabızlık daha az görülür.

Anne sütünde bebekleri enfeksiyonlardan koruyan antikorlar bulunur. Bu yüzden de anne sütü alan bebekler enfeksiyonlara daha az yakalanırlar ve daha kolay atlatırlar.

Anne sütü esansiyol yağ asitleri de içerir. Bu yağ asitleri beyin ve sinir gelişimi için gereklidir. Yapılan çalışmalarda anne sütü alan bebeklerin zeka ölçümlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Anne sütü hiçbir mama veya sütte bulunmayan büyüme faktörlerini de içerir.

Anne sütündeki demir ve çinkonun emilimi de daha kolaydır.

Anne sütü alan bebekler ileriki yaşlarında daha şanslıdırlar, çünkü alerjik hastalıklar, kalp hastalıkları, obezite, crohn hastalığı, multipal skleroz ve kanser türleri daha az görülür.

İster normal doğum, ister sezaryenle doğum yapmış olsunlar, tüm anneler doğumdan sonra yarım saat içerisinde bebeklerini emzirmelidirler. Bundan sonra da bebek her istediğinde emzirilmelidir.

Her gün hakkında yeni bir iyi haber duyduğumuz anne sütü, annenin bebeğine vereceği en güzel armağanıdır.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder