15 Şubat 2012 Çarşamba

Çalışan Anne Olmak...

Şeniz PamukHem anne olup hem de çalışan kadın, zamanının büyük bölümünü vicdan azabıyla geçiriyor.


Şeniz Pamuk
Çocuk ve Genç Birimi Psikoloğu





Çalışan anne olmak, "yetersiz anne" olmak anlamına gelmez... Ancak çalışıyorsanız, bazı konulara çok dikkat etmeniz gerekiyor...


Hem anne olan hem de çalışan kadınların büyük çoğunluğunun, "anneliği yeterli düzeyde yapamadıkları" inancıyla zamanlarının büyük bölümünü "vicdan azabıyla" geçirdikleri belirtiliyor...


"Gidince mutfağa mı girsem, çocuğumla mı ilgilensem" gibi düşüncelerle evine dönen çalışan anne için, iş yorgunluğunun üstüne bir de evde koşuşturmaca başlıyor. Çalışan annenin hem bütün gün bir işyerinde olmanın, hem çocukla ilgilenip, onun bütün ihtiyaçlarını gidermenin, hem de ev işlerinin altından kalkmanın bir  kişinin tek başına başarabileceği birşey olmadığı bilincinde olması gerekir.


Çalışan anne, "klasik anne" değildir. Bu nedenle yaşamında öncelik vereceği çocuk, eş, iş, ev gibi alanları saptaması ve bu alanların sıralamasının yapması şarttır.


Mükemmel olmaya çalışmayın
Zamana karşı yarışan çalışan annenin, işleri belli bir öncelik sırası içinde belli zaman dilimleri içine sığdırarak organize etmesi gerekir.


Hem anne olup hem de çalışan kadın, zamanının büyük bölümünü vicdan azabıyla geçiriyor. Bu duygunun temelinde çalışan annenin klasik anne gibi davranma içgüdüsü yatıyor. Oysa çalışan anne olmak yetersiz bir anne olmak anlamına gelmiyor. Herşey çalışan anne olmanın farklı bir annelik kavramı olduğunu kabul ederek yola çıkmakla başlıyor. Anne olmayı çok klasik kalıplar içinde tanımlayıp o kalıpları ölçü almak, çalışan annelerin vazgeçmeleri gereken yanlış inanışların başında geliyor. Herşeyin mükemmel olması gerekmez. Evin çok temiz olması ya da akyam yemeklerinin çok düzenli ve çeşitli olması çocuğa ayrılacak zamanın daha az olması demektir. Yani bir işi  mükemmel yapmaya çalışmak, başka birşeyi ihmal etmek anlamına  gelmektedir...


Anne... En büyük ihtiyaç
Çocuğun annesiyle, annenin de çocuğuyla birlikte olmaya ihtiyacı vardır. Ancak annenin aynı zamanda biraz kendisine de zaman ayırması gerekir. Anneyle çocuk arasında bir kopukluk  yaşanmaması için birlikte oldukları saatlerin nasıl geçirileceğine ilişkin bir program yapmak en uygun yoldur. Programın içinde, çocukla geçirilecek 30 dakika kadar süren bir özel oyun zamanının olması gerekir. Oyun zamanının hiç  bölünmemesi ve tamamen çocuk tarafından şekillendirilmesi önemlidir.


Çalışan annenin ev işlerinde de başkalarından destek alması gerekir. "herşeyi ben yapayım" diyen bir kadında bir süre sonra tükenmişlik hissi ve annelikten zevk alamama duygularının ağır basacaktır.


Bunları unutmayın
-Hayatınızda öncelik vereceğiniz alanları (çocuk, eş, iş, ev gibi) saptayın ve bu alanları bir öncelik sırasına koyun.


-Anne olmanın, zamanın tümünü çocukla geçirmek ve hayatındaki önemli alanların hepsinin mükemmel düzeylerde olması gerektiği inanışlarından vazgeçin.


-Çocukla birlikte olunan zamana yönelik olarak önceden bir program yapın ve bir rutin saptayın. Bu rutine kesinlikle sadık kalın.


-Kendinizin annelik konusunda iyi niyetli ve yeterli olduğunuza  inanın.


-Ters giden bir günün sonunda kendinizi suçlamayıp ertesi güne beyaz bir sayfayla başlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder