15 Şubat 2012 Çarşamba

Diyabetlilerde Korku Sertleşme Sorununu Tetikliyor

Prof. Dr. Ali İhsan TaşçıDiyabet hastaları sertleşme sorunu endişesi yaşıyor. Diyabetlilerde olumsuz beklenti, cinsel fonksiyon bozukluklarının en büyük nedenidir.



Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı
Ürolog





Normalde önem verilmeyen kısa süreli sorunlar diyabetliler tarafından çok abartılı şekilde algılanabilir. Olumsuz beklenti, cinsel fonksiyon bozukluklarının en büyük nedenidir. Hasta sürekli vücudunu kontrol etme, denetleme eğilimdedir.


Diyabet, küçük damarlarda damar sertliğine ve sinirlerde harabiyete neden olur. Bu etki vücuttaki tüm damarlar için geçerlidir. Diyabet, cinsel organlara giden kan damarlarında damar sertliği (ateroskleroz) yaparak cinsel organların kan dolaşımını bozup ereksiyon sorunlarına neden olabilir. Diyabetin cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olmasının ikinci nedeni; sinirlerde yaptığı harabiyettir (nöropati). Sinirlerdeki harabiyet penis ve beyin arasındaki iletimi bozarak cinsel fonksiyon bozukluklarını tetikleyebilir. Diyabetlilerde cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olan üçüncü neden ise psikolojik faktördür. Diyabetliler, bu konuda duydukları kulaktan dolma bilgilerin de etkisiyle sürekli cinsel bir sorun çıkacağı endişesini yaşarlar. Sertleşme sorunu altı aydır devam ediyorsa, bu durum cinsel fonksiyonları engelliyorsa hasta mutlaka doktora başvurmalıdır.



Meyve yemekten korkuyorlar
Diyabetliler, beslenme konusunda özellikle meyve tüketimi ile ilgili  yanlış bilgilere sahipler. En önemlisi de bazı meyveleri kendilerine yasak zannetmeleridir. Karpuz, kavun, muz dahil tüm meyveleri yiyebileceklerini söylediğimizde hastalar çok şaşırıyor. Burada sorun neyi, ne kadar yiyeceklerinin belirlenmesidir. Genel kural her gün mümkün olan değişik mevsim meyvelerinin belli miktarda tüketilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder