15 Şubat 2012 Çarşamba

Geniz Eti İhmal Etmeye Gelmiyor

Geniz Eti İhmal Etmeye Gelmiyor Çocuklarda ihmal edilen geniz eti problemi sinüzit, idrar kaçırma ve okul başarısızlığına kadar pek çok sorunu beraberinde getiriyor.


Dr. Yusuf Ziya Güler





Her insanda bulunan geniz eti çocuklarda bazen önemli bir sağlık sorunu haline gelir. 6 aylıktan 10 yaşına kadar çocukları etkileyebilen geniz eti aslında herkeste var olan bademcikler gibi bir lenf dokusu üyesidir. Vücudu, burun ve ağız yoluyla giren zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan sistemlerden birisidir. Eğer bir çocuk sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, çok sık nezle oluyorsa, bademcikleri sık hastalanıyorsa veya alerjik bir bünyesi varsa geniz etinin büyümesi doğaldır. Geniz eti büyüdüğü zaman hava yolunu tıkar ve çocuk rahat nefes alamaz. Bu durum burun içi fizyolojisini ve mekanizmalarını bozar.


Geniz eti büyümesi çocukları rahatsız etmesinin dışında bazı hastalıkları da tetikler. Geniz eti; çocuklarda horlama, ağızdan su gelmesi ve ağzı açık uyumaya neden olur. Horlama aynı büyüklerdeki gibidir. Ancak geniz eti alındığı zaman horlama ortadan kalkar. Geniz eti ayrıca kulaklarda işitme kaybına da neden olur. Çok dikkatli olunmaz, fark edilmez ve tedavide geç kalınırsa çocuklarda yüz kemiklerinde gelişim bozuklularına yol açar, damak kemiği bombeleşir, burun kemiği çöker. Geri dönüşü olmadığı için ihmal edilmemesi gerekir. Geniz eti büyümüş olan çocuklarda iştah arttığından kilo problemi olur. Gece boyuca iyi nefes alamadıkları için kaliteli uyku uyuyamazlar ve ertesi gün huzursuz olurlar. Huzursuzlukları okulda başarısızlığa neden olabilir. Bu çocuklarda konuşma problemleri ve idrar kaçırma da olabilir. Eğer 7-8 yaşına kadar tedavi olunmazsa sinüzit riski ortaya çıkar.


Her Geniz Eti Büyümesi Ameliyat Gerektirmez



Geniz eti büyümesi tedavisinde ilaç ve ameliyat seçeneklerinin uygulanır. Her büyüme ameliyat gerektirmez. Geniz etinde bazı mikroorganizmalar barınabilir, burada oluşabilecek bir enfeksiyon durumunda dışarıdan ne kadar ilaç verilirse verilsin hastalık tamamen geçmez, ilk aşamada düzelir gibi olsa da hastalığın kısa süre sonra tekrarlandığı görülür. İlaçlarla mikroorganizmaların hepsi temizlenemediğinden çocuklar ağız ve burun akıntılarından kurtulamazlar. Bu nedenle ilaç tedavisinin etkili olmadığı durumlarda ameliyatla geniz eti alınır. Burada ameliyat kararının zamanı çok önemlidir. Geniz eti tanısı için en basit iki yöntem; röntgen filmi ve endoskopidir. Eğer enfeksiyon varken röntgen film çekilirse geniz eti daha büyük çıkar ve yanıltır. Önce ilaçla iltihabın temizlenmesi gerekir. Hastalık düzeldikten en az bir hafta sonra tekrar film çekilmelidir. Film sonucu geniz eti yine büyük çıkarsa ve çocuğu rahatsız ediyorsa ameliyat kararı alınabilinir. Ameliyat öncesi kulaklar da iyice incelenmeli ve basınç testi yapılmalıdır. Gerekiyorsa ameliyat sırasında kulağa da müdahale edilmelidir. Her büyük geniz eti ameliyatla alınacak diye bir kural yoktur. İyi bir inceleme ile gereksiz ameliyat kararı verilmemiş olur ancak ameliyat gerekliyse de zaman geçirilmemesi gerekir.


Geniz Eti Orta Kulak İltihabına Yol Açabilir


Geniz eti orta kulak iltihabına neden olur. Genizde var olan koruyucu dokular büyüdüğünden, mikroplar tutunup çoğalabilir ve çevre organlarda enfeksiyona sebep olur. Mikrobun gönderildiği organlardan biri de orta kulaktır. Bu nedenle geniz eti olan veya geniz eti büyümüş çocuklarda orta kulak iltihabı sıklıkla karşımıza çıkar.


 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder