15 Şubat 2012 Çarşamba

Kış Aylarındaki En Büyük Kurtarıcımız: Ihlamur Ve Ayva

Prof. Dr. Erdem YeşiladaYapılan araştırmalarla soğuk algınlığı denince ilk akla gelen ıhlamur çiçeklerinin “iltihap giderici” ve “ağrı giderici” etkileri bulunduğu deneysel olarak ortaya konuldu.


Prof. Dr. Erdem Yeşilada
Farmakognozi ve Fitoterapi
Anabilim Dalı Başkanı





Kısacası, kış aylarındaki en büyük kurtarıcımız; ıhlamur ve ayva. Kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte hastalıklarla mücadele ederken ilaçların yanısıra içilen bitki çayları da tedavi süreçlerinde yardımcı oluyor. Özelikle ıhlamurun içerisindeki bileşenlerden bazıları (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenler (müsilaj) de boğazı yumuşatması neticesi boğazda tahrişi önler ve bu suretle soğuk algınlığı şikayetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olur.


Özellikle soğuk algınlığı riskinin arttığı dönemlerde doğanın sunduğu mucize bitkilerden yararlanmak en akılcı yaklaşım olacaktır. Hiç şüphesiz, öncelikli hedef “hastalığa yakalanmamak”, bu konuda bağışıklığı destekleyici bu tip ürünler koruyucu olarak yararlı olabilmektedir. Hastalığa yakalanma durumunda ise bu tip ürünlerden uygulanan temel tedavinin yanısıra şikayetlerin hafifletilmesinde yararlanılabilir.


Biraz ıhlamur, biraz ayva, biraz bal!
Soğuk algınlığı hissedildiği dönemlerde öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur çiçeği ve ayvanın birlikte kullanılması yararlı olur. Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenleri nedeniyle öksürüklerde tedaviye yardımcı olmaktadır. Bilhassa ıhlamur ile birlikte hazırlanan çayın hem lezzetinin hem de etkinliğin artmasını sağlıyor. Ayva ve ıhlamur karışımından elden edilen çaya tatlandırıcı şeker yerine istenirse bal ilave edilmesi daha uygun olur. Bu sayede öksürük ve diğer soğuk algınlığı belirtileri daha etkili bir şekilde kontrol altında tutulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder