15 Şubat 2012 Çarşamba

Mutfak Üzerine...

Mutfak ÜzerineFırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine güzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var. Yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava kyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın. Daha sonra soğumaya bırakın. Fırınınız umduğunuzdan da güzel kokacak.





*Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur. Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.


*Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahanın hazmı daha kolay olacak.


*Çelik tencerelerinizdeki inatçı lekeleri, süngere döktüğünüz yumuşatıcıyla kuvvetlice silin. Tencerinizin ilk günkü parlaklığına kavuştuğunu göreceksiniz.


*Buzdolabınızdaki yiyecek kokularını gidermek için; pamuk parçasının üzerine bolca vanilya dökün, sonra su dolu bir bardağın içine atarak buzdolabına koyun, göreceksiniz kokular gidecek, dolaplarınız üstelik mis gibi olacak.


*Izgara kabına sinen kokuları gidermek için un ile iyice ovun sonra bulaşık deterjanı ile yıkayın.


*Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan, ev hanımlarının çoğu nefret eder. Bu kokudan kurtulmak için, pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.


*Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun. Göreceksiniz mutfağınız ne kadar güzel kokacak.


*Çok sevdiğiniz çaydanlığınız zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin; eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz.


*Sosislerin patlamasını önlemek için, fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.


*Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.


*Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bunları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.


*Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.


*Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.


*Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez içeceği C vitamini deposu portakal suyudur. Eğer portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.


*Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.


*Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın. Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.


*Böreğin lezzetli olması için, pişirmeden önce 4-5 saat buzdolabında bekletin.


*Tereyağını yumuşatmak için dilimleyip, mikrodalganın orta ayarında 20 saniye bekletin. Eğer mikrodalga fırın yoksa tereyağını rendeleyip sıcak su dolu bir kabın üstüne yerleştirin. Şimdi istediğiniz gibi çırpabilir veya istediğiniz malzemeyle karıştırabilirsiniz.


*Vişne çekirdeklerini çıkartmak için bir çengelli iğne kullanabilirsiniz. İğnenin dip kısmını vişne sapının çıktığı noktadan çekirdeğin altına kadar sokup çekirdeği alabilirsiniz.


*Zeytinyağlı yemeklerinize birkaç diş sarmısak katarsanız çok daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar alırsınız.


*Sarmısakları kolayca soymak için; sarmısak başının veya dişinin üzerine bıçağın sap kısmıyla bastırın, hafifçe bıçağı sağa sola oynatarak kabukları iyice dağıtın. Artık kolayca soyabilirsiniz.


*Pilav pişirmeden önce pirinci ıslatmak gerekir. Ancak pirinci beklettiğimiz su çok sıcak olmamalıdır. Aksi takdirde pilavınız çok ezik olabilir.


*Yemeklerde konserve bezelye kullanmak istiyorsanız, bezelyeyi yemeği ateşten almaya yakın eklemelisiniz.


*Mantar temizlemek oldukça zaman alıcı ve özen gösterilmesi gereken bir iştir. Bunun için en iyi yöntem, mantarları nemli bir bezle ovmaktır. Ayrıca pişirdiğiniz mantarların kararmamasını istiyorsanız, pişirirken içine limon sıkın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder