15 Şubat 2012 Çarşamba

Plazalarda Çalışanların Sağlığı Tehlikede


Op. Dr. Emre İlhanKalabalık çalışma ortamlarında temiz hava sirkülasyonu olmaması nedeniyle çalışanların sinüzite yakalanma oranı artar. Özellikle plazalar burun sağlığına düşman yerlerdir.



Op. Dr. Emre İlhan



Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzm.






Büyük şehirlerde yaşayanlar hava kirliliği ve çevresel faktörler nedeniyle sağlıklı nefes alamadığı için gribal enfeksiyonlara daha sık yakalanır.Sinüzit burnun her iki tarafında, arkasında, alında yer alan ve içinde hava boşlukları bulunan kemik yapılarının iltihaplanmasıdır. Özellikle kış aylarında sinüzit ve üst solunum yolu hastalıkları büyük şehirlerde artar.
 



Sağlıklı Nefes Alamıyoruz



Burun içinde kendi kendini temizleme mekanizmasına sahiptir. Buna ‘mukosiliyer aktivite’ adı verilir. Eğer solunan hava kirli ve karbondioksit oranı çok yüksekse, mukosiliyer aktivite bozulur. Bu durumda sinüs fonksiyonları çok ciddi derecede etkilenir ve sağlıklı nefes alınamaz. Gerek sinüs fonksiyonları, gerekse burun fonksiyonları kirli havadan etkilenir. Bunun sonucunda da sinüzit kaçınılmaz olur. Bu yüzden büyük şehirlerde yaşayanlar çok daha fazla grip atakları geçirir ve hastalık riski taşır.




Toplu Taşıma Araçları Hasta Ediyor



Metro ve otobüs gibi aşırı kalabalık toplu taşıma araçları ile sık seyahat eden hasta kişiler, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerle karşılaşma riskini artırır. Özellikle kış aylarında toplu taşıma araçlarını kullanan hasta kişilerin maske kullanması ve bu konuda gerekli bilincin geliştirilmesi toplum sağlığı açısından son derece önemlidir.




Plazalarda Çalışanların Sağlığı Tehlikede



Kalabalık çalışma ortamlarında temiz hava sirkülasyonu olmaması nedeniyle çalışanların sinüzite yakalanma oranı artar. Özellikle plazalar burun sağlığına düşman yerlerdir. Plazaların içerisinde havalandırma olmadığı ve çalışanlar gün ışığından faydalanamadığı için bu tür bulaşıcı hastalıklar daha hızlı yayılır. Zamanla bağışıklık sistemi de zayıflar ve çalışanlar hastalıklara karşı daha zayıf düşer.



Yakın bir zamana kadar hava kirliliği denince akla trafik ve yoğun sis gelirdi. Artık plazalar, alışveriş merkezleri, sinemalar, kafeler gibi kapalı ortamlar da sağlık açısından ciddi risk oluşturuyor.



 



Hastayken İşe Gitmeyin



Büyük şehirlerde yaşayanlar geçim derdi ve zorlu hayat şatları nedeniyle hastayken bile çalışmak zorunda. Oysa ki hastayken işe gidilmemesi gerekir. Hastayken işe giden kişi yararlı olmak yerine tam tersine çalışma arkadaşlarına da hastalık bulaştırır, çalışma performansının düşmesine neden olur. Bu konuda işverenlerin anlayışlı olması gerektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder