15 Şubat 2012 Çarşamba

Çocuklar da Organik Gıdalarla Beslenme

selase koçBebek büyüme ve gelişmesinde yaşamın ilk 2 yılı büyük öneme sahiptir. Bedensel ve zihinsel gelişim diğer dönemlere göre oldukça hızlıdır.


Uz.Dr.Selase Koç


Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı






İlk 6 ay anne sütü


Bebekler ilk 1 yılda doğum kilolarının 3 katına çıkarlar ve boyları % 50 uzar. Bu hızlı gelişim sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenme onları ileride görülebilecek kalp damar, hastalıkları, diyabet ve bağışıklık sistemi hastalıkları ve en kötüsü de kimyasal maddelerin birikimine bağlı malign hastalıklarından korur. İlk 6 ayda tartışmasız en faydalı gıda anne sütüdür.


 


Kimyasal katkılı gıdalar bebek gelişimini olumsuz etkiliyor


6 aydan sonra bebek beslenmesi hızla zenginleşmekte meyve sebze, et, peynir, yoğurt gibi gıdalar anne sütü ile kombine kullanılmaktadır. Günümüzde sanayileşme ile beraber hızla artan nüfusa gıda yetiştirebilmek problem haline gelmiştir. Bunun sonucunda daha az sağlıklı gübreleme sistemleri ve katkı maddeleri ile her mevsim her meyveyi ve sebzeyi yer duruma geldik. Bu gıdalardaki katkı maddeleri ve hormonlar uzun süreli kullanımda vücutta birikerek sağlık problemi oluşturmaktadır. Vücuttan atılamadığı zaman kimyasal maddeler birikir ve yaşam süresi ortalama 70 yıl olan bir bebek için ileriye yönelik ciddi sağlık sorunları doğabilir. Organik olmayan gıdaları kullanırken dikkatle ve uzun süreli yıkamak, kabuklarını soymak ve mevsimine uygun sebze ve meyve tüketmek gerekir.


Çocukların sağlıklı gelişimi için organik gıdaları seçin


Günümüzde organik olmayan tarımın çok hızlı artması nedeni ile bazı firmalar tarafından alternatif olarak organik sebze ve meyve üretimi başlamıştır.

Organik gıdalar, kimyasal ilaç ve hormon gibi sağlığımız için zararlı olan maddeleri içermeyen doğal şartlarda yetiştirilip doğal koruyucular ile hazırlanmış gıdalardır.

Kısıtlı tüketilmeleri dolayısı ile bu ürünler daha pahalı satılmaktadır. Ama bilinçli ailelerin hızla etraflarını bilgilendirmesi ve organik tüketimin artması fiyatların düşmesi ve daha çok organik ürün kullanımına neden olacaktır. Çocukluk çağı döneminde elimizden geldiği kadar organik gıdaya eğilmek çocuklarımızın hem uzun hem de sağlıklı ömür sürmelerini sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder