15 Şubat 2012 Çarşamba

Topuklu Ayakkabı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özgül İşgörAyaklarına özen gösteren hanımlar için öne çıkan iki önemli unsur var. Birincisi ayak bakımı ikincisi ise parti, düğün, eğlence  gibi aktivitelerde ilk tercih olan topuklu ayakkabılar...


Özgül İŞGÖR
Podiyatrist





Ayak sağlığı açısından her ikisinde de dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var.


Bakımlı ayaklar şüphesiz kadın güzelliğinin en önemli unsurlarından. Özellikle topuklu ayakkabılar, ayakların çekiciliğini ve güzelliğini yürek hoplatan boyutlara taşıyor. Ancak bu güzelliğin bir bedeli olduğunu da unutmamak lazım. İşte kadınların vazgeçilmezi olan topuklu ayakkabılar hakkında bilmeniz gerekenler...


Ayakkabıda ideal topuk boyu nedir?
Ayaklara cazibe katan topuklu ayakkabılar, dikkatli kullanılmazsa ayaklarda birçok sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden özellikle topuk boyuna dikkat etmek gerekiyor. İnce ya da dolgu topuk da olsa alacağınız topuklu ayakkabıların topuk boyunun 5 cm’den az olmasına dikkat ederseniz, birçok ayak rahatsızlığını başlamadan önlemiş olabilirsiniz.


Yüksek topuklu ayakkabılar, ayak sağlığını nasıl tehdit ediyor?
Topuklu ayakkabılar, insanların yürürken ayak üzerinde oluşturduğu basınç dağılımını bozarak ayakta deformasyonlara neden olabiliyor. Yürürken 3 nokta teması esasına göre yürürüz. Yani topuğumuz, 1. parmağımız ve 5. parmağımızı baz alan bir üçgen taban üzerine basarız. Yüksek topuklu ayakkabıların kullanımı ile topuk olması gerekenden daha yükseğe çıkarılınca yük dağılımı bozulur. En fazla yük taşıması gereken topuğa binen yük azalır ve sonuçta 1. parmağımız 5. parmağımıza göre daha fazla yük altında kalır. Bu durumun uzunca bir dönem devam etmesi de ayakta ve özellikle 1. parmak ekleminde deformasyonlara, aşırı basınçtan dolayı nasırlara ve yine yük dağılımının bozulmasına bağlı olarak tendon ve bağlarda zorlanmalara yol açabilir.


Topuklu ayakkabı, ne süreyle ayakta kalmalı?
Topuklu ayakkabılar ayakta kaldığı süreyle ayağın gereğinden fazla yorulmasına sebep olur. Biri 4, diğeri 7 cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı giyen iki kadından, 7 cm topuklu giymiş olan diğerinden 7 kilometre fazla mesafe kat etmiş kadar yorulacaktır. Bu yüzden ayak sağlığını korumak için ayakların ara sıra ayakkabılardan çıkarılarak dinlendirilmesi gerekir.


Topuklu ayakkabıyı ayaklarıma zarar vermeden nasıl giyerim?


Topuklu ayakkabılarınızı ayaklarınıza zarar vermeden giyebilmek için bir takım yardımcı ürünler kullanabilirsiniz. Gehwol’ün yüksek topuklu ayakkabılar için ürettiği Ayak Tarağı Koruyucusu bu seçeneklerden biri. Ürünün silikon jel yastıkları, topuklu ayakkabının ayak tabanınızın ön kısmında sebep olduğu yanmayı ortadan kaldırdığı gibi, kaymayan yapısı sayesinde ayaklarınızın ayakkabının içinde öne doğru kaymasını da engelliyor. Her iki tarafı elastik kumaşla kaplı olan polimer-jel, sadece 2 mm kalınlığa sahip olduğundan her ayakkabıya rahatlıkla sığıyor. Tarak bölgesini sürtünme ve basınca karşı koruyan ürün, ayağın çabuk yorulmasına ve oluşabilecek ağrılara engel oluyor, ayrıca yıkanarak tekrar tekrar da kullanılabiliyor.


Ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz?



  • Ayakkabılarınızı akşama doğru almalısınız. Gün boyu ayaklarınıza yük bindiği için akşama doğru ayaklarınız şişer ve genişler. Böylece akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu giydiğinizde de sizi rahatsız etmeyecektir.

  • Ayakkabı alırken her iki ayakkabıyı da deneyin, çünkü genellikle, iki ayağınızın boy ve genişliği aynı değildir.

  • Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu ayakkabıları tercih etmelisiniz.

  • Parmaklarınızın normal şeklini korumak için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçının.

  • Ayakkabının iç kısmının çok kaygan ve sert olmamasına dikkat edin.

  • Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı.

  • Satıcının, ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağı şeklindeki sözlerine kanmayın. Çünkü genellikle bu durum gerçekleşmez.

  • Her zaman ayağınızın hava almasını sağlayan ayakkabı modellerini tercih edin.

  • En uzun parmağınız ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder