15 Şubat 2012 Çarşamba

İşitme Cihazları Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz?

İşitme Cihazları Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz, Ayşenur Küçük Ceyhan, işitme cihazı, işitme kaybıİşitme  cihazı uzun zamandır ses gitmeyen ve fonksiyonlarını unutmaya başlamış bir kulağa ses gönderiyor ve buna alışmak için zaman gerekiyor. Hastanın cihazla duymayı öğrenmesi için odyolog rehberliği çok önemlidir.


Ayşenur Küçük Ceyhan


Uzman Eğitim Odyoloğu




İşitme cihazıın  takılmasından sonra hastaya aşama aşama cihazı kabullendirme programı verilmelidir. İşitme kayıplarının doğumdan kaynaklanabildiği gibi hastalık, travma ya da yaş gibi sonradan oluşabilecek nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir.
İşitme kaybının nereden kaynaklandığını ve derecesini belirlemek  için odyoloji bölümü olarak çeşitli testler yapıyoruz. Bunu belirledikten sonra tedavi şekline karar verilir. Tedavi medikal ya da cerrahi çözümler gerektirebiliyor. Medikal ve cerrahi tedavinin cevap vermediği vakalarda,  gerekli olduğunda  işitme cihazı kullanılmasnıı öneriyoruz.
’’İşitme kaybı sadece duymamak değil, sesleri ayırt edememektir’’
Hastaların çoğu duyduğunu düşünerek, işitme cihazına ihtiyacı olmadığını dile getiriyor. Oysa problem duymamak değil, sesleri ayırt edememektir. Hastaya ilk önce bu farkındalığın kazandırılması gerekir. İşitme cihazları, sesin beynin ilgili merkezlerine gürültüden ayrılarak daha temiz bir şekilde ulaşmasını sağlar
’’İşitme cihazları artık teknolojik olarak oldukça gelişmiş durumda’’
Özellikle  ileri yaştaki hastalarda cihaza uyum sağlamak konusunda sorunlar ortaya çıkabilir. Beyin bir süre sonra duyulmayan sesleri unuttuğu için unutulan sesler işitme cihazıyla hastaya ulaştığında, hasta kulağındaki duymaya alışık olmadığı seslerden şikayet edebilir. Hastanın çoğu kez cihazdan geldiğini sandığı bu sesler zamanla unuttuğu ortam sesleri olabilir.
’’İşitme cihazı takıldıktan sonra hastaya rehberlik verilmeli’’
İşitme  cihazının  takılmasından sonra hastaya aşama aşama cihazı kabullendirme programı verilmesi gerekir. İşitme cihazı  uzun zamandır ses gitmeyen ve fonksiyonlarını unutmaya başlamış bir kulağa ses gönderiyor. Bu nedenle asıl gereken cihazın takılmasından sonra doğru dinleme davranışı kazanmaktır.
İşitme cihazı takmak yeterli değil. Cihazın takılmasından sonraki sürecin kontrol edilmesi ve hastanın bu süreçte tek başına bırakılmaması lazım. Biz odyologların görevi kişiye sesi iletişimde nasıl kullanacağını öğretmek. İşitme cihazı takmak bir araç, amaç değil. Hedef, hastanın işitme yeteneğini iletişimde tekrar nasıl kullanacağını öğrenmesidir.
Herkesin kendine özgü bir işitme deneyimi vardır. İşitme cihazı kullanımı konusunda bir diğer sıkıntı da önyargılardır. Kişiler çevrelerinde işitme cihazı kullanan diğer kişilerin tecrübelerini kendilerine rehber kabul ediyorlar. Oysa bu fazlasıyla kişiye özel bir rehabilitasyon şekli. Herkesin kendine özgü bir işitme deneyimi vardır.
Cihazların tipi de bir diğer önemli husustur.İster istemez estetik kaygılar olduğu için çoğunlukla kulak içine yerleştirilen küçük cihazlar tercih ediliyor. Ancak bazı işitme kayıplarında daha büyük cihazları kullanmak gerekiyor. Her işitme cihazı her kişiye uymuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder