15 Şubat 2012 Çarşamba

Kontrolsüz Alkol Tüketimi Migreni Tetikliyor!

Oya yüksekMigrenli 429 hasta üstünde yapılan bilimsel bir çalışmada; hastaların yüzde 28.4’ünü alkollü içeçeklerin, yüzde16.5’ini peynir ve çikolatanın,  yüzde 11.8’ini kırmızı şarabın ve yüzde 28’ini ise biranın etkilediği rapor edildi.



Oya Yüksek
Diyetisyen





Başka bir araştırmada ise, migrenli 490 kişiden yüzde 18’ini çikolata ve peynirin,  yüzde 11’ini turunçgillerin, yüzde 29’nu ise alkolün etkilediği belirtiliyor. Bu tetikleyici besinlerin bazılarını az yemek ya da hiç yememek, şiddetli baş ağrılarını önlemenin etkili bir yolu olarak gösteriliyor.


Migrenin birçok nedeni olmakla birlikte hayat şartları veya çevresel tetikleyici denilen; hormonal denge değişimleri, belirli besinler ya da kimyasallar migreni etkileyebilmektedir.


Migren, beyinde kan damarlarının gevşemesi ve daralmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Birçok bilim adamı migrenin genetik faktörlere dayandığını savunmaktadır. Genel olarak nedenlerine bakıldığında ise;



  • Hormonal değişiklikler ( regl, menopoz, hamilelik, doğum kontrol hapları, hormon tedavileri, doğum)

  • Çevresel faktörler ( iklim değişiklikleri, hava kirliliği gibi)

  • Uyku düzeni (fazla veya az uyumak)

  • Düşük serotonin düzeyleri

  • Beslenme alışkanlıkları

  • İlaç tedavisi ( Kan damarlarında gevşeme yaratan ilaçlar, hipertansiyon için alınan ilaçlar, diüretikler, astım ilaçları, çok sık kullanılan ağrı kesiciler )


Migren ve Beslenme Arasındaki İlişki Nedir?
Diyetsel tetikleyici denilen ve beyindeki kan damarlarının daralmasına ve gevşemesine neden olan amin grupları (tiramin, histamin, fenietilamin) vardır. Bunlar bazı besin öğelerinin içeriğinde bulunmaktadır ve tüketildiklerinde bazı kişilerde baş ağrısını artırabilmektedir. Bu besinler belirlenip diyette sınırlandırıldığında tamamen migreni tedavi etmeseler bile ağrı ataklarını en aza indirgemeye yardımcı olurlar.


Migreni Tetikleyebilecek Besinler Nelerdir?


1. Tiramin (özellikle fermente ürünlerde bulunur) :




  • Süt ürünleri

  • Salamura ürünler

  • Kırmızı şarap veya bira

  • Soya sosu


2. Feniletilamin içeren besin grupları:



  • Çikolata

  • Turunçgiller

  • Kakao

  • Kırmızı şarap


3. Histamin içeren besin grupları:




  • Muz

  • Kırmızı et

  • Bira

  • Eski peynir

  • Balık ve kabuklu deniz ürünleri

  • Nitrit ve nitrat içeren işlenmiş et ürünleri ( salam, sucuk, sosis gibi)

  • Domates, ıspanak

  • Çilek

  • Ananas

  • Çikolata


Katkı Maddelerine Dikkat!
Ağrının ikinci bir diyetsel nedeni ise oluşabilecek besin alerjileri veya besin intoleransıdır. Katkı maddelerinin neden olduğu bu ağrıları hafifletmek adına satın aldığımız ürünlerin etiketlerini okuyarak ürün içeriği hakkında bilgi edinmemiz konusunda uyaran Dyt. Oya Yüksek, bu maddelerin neler olduğunu şöyle açıkladı:




  • Monosodyum glutamat (MSG): Özellikle hazır gıdaların üretimi sırasında eklenmektedir. Kısa süreli de olsa MSG ağrısı diye bilinen ağrılara neden olabilmektedir. Besin etiketlerinde ayrıca; sodyum kazeinat, hidrolize protein veya bira mayası isimleriyle de bulunabilmektedirler. (Örneğin; hazır çorbalar, et suyu tabletleri, dondurulmuş gıdalar, soya sosu gibi).



  • Aspartam :Aspartam içeren tatlandırıcı ve aspartam içeren light ürünler



  • Nitrit ve nitrat içeren işlenmiş et ürünleri: Salam, sucuk, sosis gibi




  • Sülfitler: Koruyucu ( turşu,patates cipsi,şarap,bira gibi)




  • Parabenler: Koruyucu




  • BHA,BHT: Antioksidan




  • Tartrazin: Renklendirici

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder