15 Şubat 2012 Çarşamba

2012’de Çalışanlar En Çok Unutkanlıktan Şikayet Edecek Gibi Görünüyor…

Uzm. Klinik psikoloğu Melis Caner“Her gün bir şey unutuyorum, bugün göndermem gereken bir yazı vardı, dün konuştuğum arkadaşımın adı dilimin ucunda ama bir türlü hatırlayamadım, unuttuğumun farkına varmadığım kim bilir başka neler vardır” diyorsanız…


Melis Caner


Uzm. Klinik Psikolog





 


 


“Ne yapmalıyım?”



  • Öncelikle somut nesneler soyut bilgiye göre daha kolay hatırlanmaktadır. Bu nedenle edindiğiniz bilgiyi bir şekil veya resim çizerek ya da zihninizde canlandırarak zihninize yerleştirmeyi deneyin.


 



  • Uzun bir ifadenin genellikle baş ve özellikle de son kısmı orta kısımdaki ifadelerden daha fazla hatırlanır. Bu nedenle bir şeyi öğrenirken konuyu küçük parçalara bölmeye çalışın. Eğer başkasına bir şey aktarıyorsanız, uzun ifadelerde dinleyicinin dikkatinin dağılacağını ve yalnızca ilk ve son söylediklerinizi hatırlama risklerinin artacağını unutmayın.


 



  • Hafızanızı geliştirmek için antik çağlardan bu yana kullanılan bazı “bellek geliştiricilerden” (mnemonik teknikler) yararlanabilirsiniz. Bu teknikler genel olarak bilginin var olan bilgilerle, bildiğimiz nesne veya mekânlarla ilişkilendirilerek olabilecek en ilginç şekilde zihinde canlandırılmasını içermektedir.


 



  • Bunların yanı sıra bazı bellek oyunları oynayabilir, kendi oyunlarınızı geliştirebilirsiniz. Örneğin haftalık alışverişten döndüğünüzde aldıklarınızın bir listesini yazıp alışveriş fişiyle karşılaştırabilirsiniz. Ya da evde 10 nesnenin adını bir kâğıda yazıp gözünüzü kapalıyken bunları hatırlamaya çalışmak gibi basit egzersizler yapabilirsiniz. Zaman içerisinde bu oyunları zorlaştırabilir ya da farklı oyunlar oluşturabilirsiniz.


 



  • Yapacağınız işler için zamanınızı planlayın ve bu planı göreceğiniz bir yere asın. Bu şekilde bir işle ilgilenirken yapılacak diğer işleri unutmamak için harcadığınız zihinsel çabayı o sırada yaptığınız işin kendisine harcama fırsatı da bulabilirsiniz.


 



  • Düzenli çalışın. Masamızda dikkatimizi dağıtacak ne kadar çok şey olursa odaklanmakta o kadar zorluk çekeriz ve hata yapma olasılığımız artar.


 



  • Unutkanlığı tetikleyebilecek olası değişkenler açısından düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Doktorunuz önerdiği takdirde nörolojik, psikiyatrik, psikolojik değerlendirmeleri ertelemeyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder