15 Şubat 2012 Çarşamba

Bir Sağlık Hırsızı ‘Stres’


Bir Sağlık Hırsızı StresVücudunuzda ya da psikolojinizde meydana gelen problemlerin nedenini bulamadığınızda akla gelen son neden olarak gösterdiğiniz stres, gerçek anlamda sağlığımızı çalıyor...






Doktorumuz bize bilinen ciddi bir hastalığımızın olmadığını ama stres altında ve çok gergin olduğumuzu söylerse, onu ciddiye almayız. Farkında olmasak bile stres çoğumuzun günlük hayatının bir parçası haline gelmiş durumda ve birçok kişi çareyi ilaçlarda, alkolde ve sigarada arıyor.



Stres; “Vücudun herhangi bir talebe karşılık oluşturduğu, belirsiz tepkisi” olarak tanımlansa da her zaman olumsuz olmayabilir; örneğin bir evlilik ya da terfi olumlu değişiklikler olmalarına rağmen kişinin hayatında yoğun değişiklikler yapar ve stres altında bırakabilir. Öte yandan stres yorgunluğa yol açar. Enfeksiyon ve hastalıklara karşı bir direnç azalması söz konusu olabilir.



Stresiniz hangi tip...



Stres; enerjimiz el verdiği sürece ya da stres sona erinceye kadar devam eder. Eğer önce enerji rezervlerimizi tüketecek olursak bitkinlik ve ardından yorgunluk gelir. Vücudu, bir stres durumunda olduğu gibi, sürekli uyarılmış halde tutmanın sonucunda vücuttan enerji stoklarını yeniden doldurmak üzere dinlenme sinyalleri gelmeye başlar. İyi ama bitkinliğimizin ağır çalışma veya işten mi kaynaklandığını, yoksa strese bağlı kronik bir yorgunluğun esiri mi olduğumuzu nasıl anlayabiliriz? Genellikle sabahları daha kötü olup gün ilerledikçe azalan yorgunluk hali duygusal strese bağlıdır. Gün ilerledikçe artıp gece en kötü haline ulaşan yorgunluk ise fiziksel etkinliklerden kaynaklanmaktadır.



Azaltmak için ne yapmalı



Sigara, kafein, alkol gibi stres yüklerinden kaçının. Vücut performansının yüksek olduğu duygusunu getirdiği zannedilse de, enerji tükendiği zaman gerçek kötü etkileri daha ağır ortaya çıkacaktır. Uzman tavsiyesi olmadan antidepresan ve sakinleştirici kullanımından kaçının.



Egzersiz stres altındayken olumlu etki sağlar çünkü gerginliği giderir ve düşünceyi tazeler. Düzenli egzersiz iyi bir uyku düzeninin en iyi garantisidir. Zamanınız ne kadar sınırlı da görünse kendinize zaman ayırın. Kişinin kendisi için belli bir zamanının olması ve bu süre içinde gevşetici bir banyo alması ya da zevkine uygun bir etkinliğe katılması çok önemlidir.



Çeşitli uğraşlar edinin. Gündelik rutinlerin dışına çıkın. İyi beslenme ve uykunun düzenli olması stres ve gerilim altındayken büyük bir öneme sahiptir. Vücudu iyi beslenmeyle desteklemek önemli bir yaklaşımdır. Rahatlatıcı ve sakinleştirici ürünlerin etkilerinden faydalanın.



Çaresiz değilsiniz... Çare sizsiniz...



Stres sadece gergin bir boyun ve nemli avuç içleri demek değildir, o aynı zamanda uyku hırsızı, çirkinleştirici ve bir sağlık soyguncusudur. Hepimiz herhangi bir zamanda onun etkilerinden yakınabiliriz ve hepimiz onu yenmek için yollar bulabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder