15 Şubat 2012 Çarşamba

Çocuklukta Kronikleşen Burun Tıkanıklığına Dikkat!

Doç. Dr. Erhun ŞerbetçiKokuların tanınması ve bir koku hafızası oluşturulması çocukluk döneminde başlıyor ve tıkanıklık tedavi edilmediği takdirde kişide ömür boyu kalıcı olabiliyor.


Doç. Dr. Erhun Şerbetçi


Kulak Burun Boğaz Uzmanı






Çeşitli hastalıklara bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığı kronikleştiğinde kişide koku ve tat duyusunun bozulmasına yol açıyor. Pek çok hasta tarafından önemsenmeyen burun tıkanıklığı ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir. Üst solunum yolu hastalıkları, sinüzit, geniz eti, burun kemiğinde kayma gibi nedenlere bağlı gelişen burun tıkanıklığı kişide uyku dengesizliğine, horlamaya, depresyona kronikleştiğinde ise, kalp ve akciğer hastalıklarına ayrıca tat ve koku alma duyusunun körelmesine yol açabilir.


Burun tıkanıklığının neden olduğu önemli rahatsızlıklardan biri olan tat ve koku duyularının körelmesi ise daha çok çocuk yaşlarda ki kronikleşmiş tıkanmalar sonucu meydana geliyor.


Koku ve tat alamama sorununa pek çok hasta önem vermez ya da koku duyusunda ki bozukluğun giderilmeyeceğini düşünerek tedavide geç kalır. Çocuklarda sık görülen burun tıkanıklıklarının koku kaybı üzerindeki etkileri üzerinde neredeyse hiç durulmuyor. Oysaki kokuların tanınması ve bir koku hafızası oluşturulması çocukluk döneminde başlıyor. Bu nedenle ileriki dönemde duyularla ilgili bir sıkıntının yaşanmaması için burun tıkanıklığına yol açan sebeplerin doğru saptanarak koku kaybının ortadan kaldırılması gerekir.


50 Yaş Üstünün Yüzde 24’ünün Koku Alma Bozukluğu Var
Burun tıkanıklığı sürekli hale dönüştüğünde koku duyusu mutlaka zayıflar. Yapılmış bir çalışmaya göre 50 yaş üzerine koku duyusu bozukluğu yüzde 24 oranında bulunmuş. Koku duyumuzu ancak kaybettiğimizde ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Oysaki koku hayatımızın tadı tuzu. Tad alma duyumuz da koku almamıza bağlı. Koku duyusu bozukluklarında yediklerimizin tadını da alamıyoruz. Tat duygusu da etkilenen hastalarda depresyon sık görülürken yaşam kaliteleri de düşüyor. Kronik sinüzitler, polipli sinüzitler, allerjik sinüzitler, konka şişlikleri gibi hastalıklarda koku kaybı uygun tedavilerle düzelebilir. Günümüzde bu konuda tanı ve tedavi yöntemleri kolaylaşmış durumda. Ancak koku kaybının önemli bir diğer sebebi üst solunum yollarında geçirilmiş bir virus hastalığı sonrası koku sinir hücrelerinin hasar görmesi. Bu durumdaki hastalarda tedavi her zaman olanaklı olmayabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder