15 Şubat 2012 Çarşamba

“Gereksiz antibiyotik kullanımından sakınmalıyız”

hastaÇocuklarda görülen antibiyotiklere bağlı ishal yan etki olarak ortaya çıkıyor ve sıklıkla ‘Clostridium Difficile’ isimli mikrop buna neden oluyor. Uzmanlar çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanılmaması konusunda uyarıyor. Özellikle çocuklarda antibiyotik tedavisinin bu yan etkiyi azaltmak için ek olarak probiyotik içeren ilaçların kullanılması gerekebilir.



Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan
Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzm.






 



Özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımının tetiklediği antibiyotik ishalinin (özellikle clostridium difficile mikrobuna bağlı) yanısıra daha ciddi yan etkiler; hem ince bağırsaklarda hem de kalın bağırsaklarda iltihap ve özellikle kalın barsaklarda yaralar ve buna bağlı kanamalarla kendini gösteren kolit rahatsızlığı da görülebilir.


 


“ANTİBİYOTİK İYİ BAKTERİLERİ DE ÖLDÜRÜYOR”


Herhangi bir nedenle kullanılan antibiyotikler hedeflenen mikropların yanısıra bağırsaklardaki iyi huylu mikropları da öldürüyor ve bağırsak florasının bozulmasına neden oluyor. Bu süreçte barsak floramızı oluşturan bu iyi huylu mikropların yerini kötü huylu mikroplar alarak ishal ve barsak yaralarına sebep oluyor.


 


Özellikle çocuklarda görülen bu rahatsızlığın risk grubu içinde hastanede yatan hastaların ve 0–2 yaş aralığındaki süt çocuğu grubunun bulunuyor. Hastalığın belirtileri “yüksek ateş, karış ağrısı, ishal ve bazen de barsakdan kan gelmesi” ve hastalığın tanısı dışkı tahlili ve gerektiğinde kolonoskopi ile koyulabiliyor.


 


“ANTİBİYOTİKLE BİRLİKTE PROBİYOTİKLİ İLAÇLAR KULLANILMALI”


Rahatsızlık antibiyotik kullanımı sırasında ya da ilacı bıraktıktan sonra 8 hafta içinde ortaya çıkabilir. Hastalık doza bağlı değildir, kimi vakalarda tek doz kullanım dahi şikayetlerin ortaya çıkması için yeterli olabilir. Eğer hastada önceden antibiyotik ishali hikayesi varsa doktorun herhangi bir nedenden ötürü gereken antibiyotik tedavisinde hastaya ek olarak probiyotikli ilaçlar önermesi gerekir.


 


Gereksiz antibiyotik kullanımından sakınmalıyız. Mümkün olduğunca az antibiyotik kullanmaya özen göstermeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder