15 Şubat 2012 Çarşamba

Gribal Enfeksiyonlar Daha Erken Ortaya Çıkacak

Gribal Enfeksiyonlar Daha Erken Ortaya Çıkacak, ece çetin, gribal enfeksiyon, influenza, virüs, grip aşısı, grip, nezle, sinüzit, otit, bronşit, alerji, geniz eti, burun akıtısı, soğuk algınlığıUzmanlar önceki yıllarda kasım-aralık aylarında yoğunlaşan gribal enfeksiyonların takvim değiştirdiğine artık ekim ayından itibaren ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Bu nedenle de gribal enfeksiyonlara karşı daha erken önlem alma zorunluluğu doğdu.


 Dr. Ece Çetin


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.





Sonbahar ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte okul çağı çocuklarında alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları özelikle de soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonları sık görülüyor.



Gribal enfeksiyonlar, influenza A ve B virüs tiplerinin etkisiyle ortaya çıkar. Mevsim olarak da ekim- kasım aylarında başlayarak, mart- nisan aylarına kadar devam edebilir.



Bu yıl gribal enfeksiyonlar daha erken ortaya çıkmaya başlayacak. Buna önlem olarak çocukların iyi beslenmesi, vitamin desteği alması ve riskli çocukların grip aşısı olması daha iyi olur. Grip aşısı da sadece influenzaya karşı korur. Ailelerin çocuklarının grip aşısı yaptırınca, çocuklarının hiç nezle olmayacağını düşünmesi yanlıştır.



Alerjik Çocukları İyi Korumak Gerekiyor
Griple en çok karıştırılan soğuk algınlığına çok sayıda virüsler neden olur, bu virüslerin de birçok alt tipi bulunur. Nezle denilen soğuk algınlığı burun akıntısı, tıkanıklık, hafif öksürük ve ateş ile ortaya çıkar. Nezle kendiliğinden çocuğun bağışıklık sistemi ile geçer. Çocuğun bağışıklık sisteminde sorun varsa, alerjikse, geniz eti varsa nezlenin bir süre sonra sinüzit, otit  (orta kulak iltihabı), bronşit gibi hastalıklara neden olabilir. Nezlenin belirtilerine göre tedavi yapılır. Ailelerin özellikle de alerjik yapıdaki çocukların aşılarını düzenli olarak yaptırmaları gerekir. İyi beslenemeyen çocukların beslenme düzenine dikkat edilerek, vitamin desteğinin sağlanması gerekir.



Çocuklara Kışın Sağlam Kalma Önerileri
 Okul öncesinde çocuklara mutlaka check-up yaptırın.
 Beş yaşına kadar gelen her iki çocuktan birinde demir eksikliği var. Check-up programları sayesinde bu çok önemli sorunu öğrenmeniz ve önlem almanız mümkün.
 Demir eksikliğine karşı çocuklara demirden zengin olan kırmızı et, yumurta, etli sebze yemeklerini daha çok yedirmeye çalışın.
 Sebzedeki C vitamini etteki demirin emilimini sağlıyor. Bu nedenle etli sebze yemekleri yapın.
 Ailede anne, baba gibi birinci derece akrabalarda kolesterol yüksekliği ve yağ metabolizma bozukluğu yoksa her gün bir tane haşlanmış yumurta yiyebilir diyoruz.
 Sebze yemeklerinin yanında salata olmasına özen gösterin.
 Süt ürünüyle pekmez vermeyin. Etli sebze yemeğinin yanında yoğurt, süt olmamasına özen gösterin. Çünkü bunlar demirin emilimini önler.
 Kahvaltıda badem, ceviz, fındık, kuru meyve yedirin, bunlarla zenginleştirilmiş tahıllar da faydalıdır.
 Hazır meyve suyu vermek yerine, meyveyi sıkarak posasıyla, vitaminlerini kaybetmeden içmesini sağlayın.
 Tahıllar, bulgur, buğdayla zenginleştirilmiş çorbalar içmesine özen gösterin.
 Makarnayı sebzeli, etli bir yemekle yemesini sağlayın.
 Çocuğunuzun haftada bir iki defa balık tüketmesine destek olun.
 Kolalı içecekleri yasaklamak, cazibesini artırıyor. Bu nedenle hiç eve almamak gerekiyor. Aile tüketmeyince çocuk aramıyor. Ailenin örnek olması büyük önem taşıyor. İstediği zaman tattırmak lazım ama kısıtlamak daha iyi.
 Bazı çocuklar süt içemiyor. Bu durumda çocuğunuza sütlü tatlılar verebilirsiniz. Yoğurt da yiyebilir. Süte kakao katıp çok az şeker atarak da çocuklarınıza içirebilirsiniz.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder