15 Şubat 2012 Çarşamba

Güneşin Cilde Zararlı Hediyesi: Yanıklar

yanıklarKorunmadan güneş ışınlarına maruz kalmak ya da bilinçsizce bronzlaşma yöntemlerini uygulamak, hem cildinizin normalden önce yaşlanmasına hem de kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.



Dr. Pınar Arat
Dermatoloji Uzmanı





Yaz mevsiminin güneş yanıkları, güneş ışınlarına maruz kalma sonrası deride kızarıklık oluşması biçiminde görülür.  Başka ultraviolet (morötesi) ışın kaynakları da benzer bir yanığa yol açabilir. İlk belirtiler ışığa maruz kaldıktan birkaç saat sonra gözlenir. Güneş yanığının bütün etkileri ise, ancak 24 saat veya daha uzun bir süre sonra ortaya çıkar. Kızarmış, hassaslaşmış deri, saatler hatta günler sonra, sıvı dolu kabarcıklar oluşması, ateş, titreme, bulantı, döküntü gibi şiddetli reaksiyonlar ve yanık bölgelerde derinin günler sonra soyulup dökülmesi güneş yanığının belirtileri arasında yer alır.


Sağlıklı bronzlaşma diye bir kavram yoktur!


Korumasız olarak güneş ışınlarına maruz kalmak, cildin erken yaşlanmasına neden olur. Güneşte kalmak birinci veya ikinci derecede yanıklara yol açabilir. Deri kanserleri genellikle erişkin yaşlarda ortaya çıkar. Ancak oluşmasına neden olan cilt etkileri, çocuk yaşlardaki güneş yanıklarına bağlıdır. Özetle; deri kanserlerinden korunmanın yolu, kendinizin ve çocuğunuzun zararlı güneş ışınlarından sakınmasıdır.


Her yıl milyonlarca kişide güneş yanığına bağlı geçici iş göremezlik oluşabilmektedir. Açık tenli sarışın kişilerin cildi daha duyarlıdır, güneş yanığı oluşması için öğle sıcağında 15 dakikadan az bir süre kalması yeterlidir. Esmer koyu tenli kişilerde ise aynı etki için saatler geçmesi gerekir. Bebekler ve çocuklarda cilt daha hassastır.


Bakım ve Tedavi


Önleyici-koruyucu yaklaşım elbette tedaviden daha kolay ve etkilidir. Güneş ışığını süzen etkili güneşten koruyucu kremler eczanelerde bulunabilir. Bunlar değişik kuvvettedir. Çoğunlukla 30 SPF (güneşten koruyucu faktör) ve üzeri kuvvetteki kremleri önermekteyiz. Güneşten koruyucu kremler cilt üzerine bolca sürülmelidir. Gün boyunca uzun saatler güneş altında kalmak gerekiyorsa geniş kenarlı koruyucu şapkalar, koruyucu boyun eşarpları ve giysiler giyilmelidir. Açık renk giysiler, güneş ışığını daha etkili olarak bedenden uzağa yansıtır.


Eğer güneş yanığı olmuşsa soğuk suyla duş alın, banyo yapın veya soğuk suyla ıslatılmış çarşaf  ve bezleri yanıklarınızın üzerine koyun. Eğer su toplama ve bu nedenle oluşan keseler patlamışsa, enfeksiyonu önlemek için kuru bandajla kapatın. Eğer su toplama yoksa ciltteki rahatsızlığı azaltmak için nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz.


Çocuklara kesinlikle aspirin vermeyiniz


 


Güneş yanığı ile birlikte yüksek ateş, şok, baygınlık, aşırı bitkinlik, ağız kuruluğu, susuzluk belirtileri, aşırı susama, idrar çıkışının durması, gözlerin yuvalarına çökmesi, deride solukluk, soğukluk, bulantı, ateş, titreme, döküntü, gözlerde kızarıklık, yanma, ışığa duyarlılık ve şiddetli ağrılı su toplama belirtileri görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.  Başvurduğunuz hekim sizi muayene edecek, derinizi inceleyecektir. Tıbbi özgeçmişiniz hakkında sorular sorulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder