15 Şubat 2012 Çarşamba

Hamilelik ve Oruç

hamilelikte orucRamazan ayında havaların çok sıcak olması nedeniyle, dengesiz ve yetersiz beslenen kişilerde halsizlik, mide ağrıları, hazımsızlık, baş dönmesi gibi birçok problemler görülebiliyor.


 





Hamileliğin İslam dininde oruçtan muafiyet için geçerli bir sebep olarak kabul edilmesine rağmen birçok hamile kadının ramazan ayında hem kendisi hem de gelişmekte olan bebeği için zorlukları ve sakıncalarını dikkate almadan oruç tuttuyor.


 


Kadınların, hamileliğin değiştirdiği koşullar nedeniyle daha sık acıktıklarını, bunun sebebininde bu dönemde kalori alım gereksinimlerinin artması olur.Hamilelerin 3 - 4 saatte bir düşmeye eğilimli kan şekerlerini sabit tutmak için ara öğünler alması gerektiğini, yapılan çalışmalarda ise oruç tutan hamilelerin oruca bağlı yan etkiler yaşadıklarını belirtiliyor.


Bebeklerin nörolojik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek ketonların oruç sırasında kanda arttığını, ketonların enerji kaynağı şekerin hücrelerin kullanımı için ortamda olmadığı durumlarda depolanmış yağların yakılması sonucu açığa çıktığını belirtiliyor.


Uzun süren açlıklarda vücudun şeker deposunun çabuk tükendiğini ve hücrelerin enerji gereksinimi için yağ yakımı yaptığını, bunun sonucunda hem anneye hem de bebeğe zararlı olabilecek ketonların açığa çıkar.Kontrol edilemeyen diyabette de aynı durumun söz konusu olduğunu ve bu durumun ileride bebeklerin beyin ve psikolojik fonksiyonlarında bozukluğa neden olur.


Hamilelerde açlık süreçleri gebe olmayan kadınlara kıyasla çok daha çabuk bir şekilde kan şekeri düşüşüne yol açmaktadır. Kanda yaşanan bu düşüş nedeniyle hücreler enerji olarak kullanacak şeker kalmayınca vücut yağlarını yakmakta ve ketonlar bu yakımın yan ürünü olarak yükselmektedir. Hamile olmayan kadınlarda keton yükselmesi 24 saat içinde yoğunlaşırken, gebelerde bu süre 16 saat civarındadır. Yüksek keton oranlarının gebelerde oluşmasına olanak tanıyan ikinci neden ise gebelerde, özellikle hamileliğin ileri haftalarında insülin direncinin gelişmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder