15 Şubat 2012 Çarşamba

Her Şeyin Başı Sağlık

Her Şeyin Başı SağlıkVücudu oluşturan hücrelerin düzgün çalışması için gerekli protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin maddelerini yediğimiz gıdalardan sağlarız.




Vucüdumuz için ayrıca minerallere, vitaminlere özellikle de suya ihtiyaç duyarız. Ancak asıl önemli olan tüm bu besinlerin yeterli ve dengeli bir şekilde alınmasıdır. Bunun için de bilinçli beslenmeli ve aşağıdaki 7 temel kurala uymaya çalışmalısınız;


1- Yeterli ve dengeli beslenin:


Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Sadece proteinle ya da karbonhidratla beslenmek son derece yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinin tümünü almış olursunuz.


2- Yağlar konusunda ölçülü olun:


Yeterli miktarda doymuş yağ almaya dikkat edin. Tam yağlı yerine yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin. Yağlı etler yerine yağsız olanı, tavuk ve balığı tercih edin. Sosis, sucuk, peynir, pasta ve fıstık gibi çok yağlı yiyeceklerden uzak durun, doymamış yağ bakımından zengin ürünleri tercih edin.


3- Aşırı şekerden kaçının:


Kahve ve çayı şekersiz ya da az şekerli için. Hamur tatlıları, reçel, pasta, şekerleme ve meşrubat yerine taze meyve ve meyve sularını tercih edin.


4- Kolesterole dikkat:


Kolesterol, hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretmesi açısından vücudumuz için gerekli bir maddedir. Ancak herşey gibi onun da aşırısı sağlığımıza zarar verebiliyor. Hatta kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol, damarlarda birikip daralmaya ve tıkanmaya neden oluyor. Bu nedenle de beyin, karaciğer, yumurta sarısı, dana ya da koyun uykuluğu, böbrek, balık yumurtası, karides gibi şeyleri tüketmeyin.


5-Lif içeren gıdalar:


Sebze ve meyveler kompleks karbon hidratlar açısından zengindir. Lifler ise gıdalarda bulunan ve sindirilemeyen maddelerdir. Liflerin kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Ayrıca bağırsak çalışmasını düzenleyerek bizleri kalın bağırsak hastalıklarından da korur. Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bol lif içeren baklagilleri yemeye özen gösterin. Her öğün sebze ve meyve yiyin. Kepekli ve lif içeren gıdaları sık tüketin.


6-Alkol kullanmayın:


Vücudunuza ve bünyenize zarar vermemek için haftada iki kadeh şarap ya da iki şişe biradan daha fazlasını içmemelisiniz. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Aşırı oranda tüketilen alkol birçok organınızın düzenli çalışmasını ve işlevlerini yerine getirmesini engelleyebilir.


7- Tuza dikkat edin:


Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Bu yüzden, tuz oranı yüksek sos ya da et suyu tabletleri yerine yemeklere lezzet katmak için taze otlar ve çeşitli baharatlar kullanın. Tuzlu çerezleri, cips ve hazır gıdaları mutfağınızdan uzak tutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder