15 Şubat 2012 Çarşamba

Keçi Değil, Mevsimsel Grip

Dr. Ayşe ÇakmakçıSon günlerde yaygınlaşan grip vakalarından korunmanın en etkili yolu zamanında yaptırılan grip aşısıdır. Bu salgınlar yeni bir virüs değildir, mevsimsel griptir,  geçen yılı “domuz gribi” ile geçiren halkımız, bu yıl ki gribi uzun süre geçmediği için  “keçi gribi” adını vermiştir.



Dr. Ayşe Çakmakçı


İç Hastalıkları Uzmanı





Tıp dilinde influenza denilen grip; çeşitli seviyelerde yıllık salgınlarla ve beklenmedik dünya çapında salgınlarla ortaya çıkan akut ateşli solunum yolu hastalığıdır. Ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, yaygın vücut ağrısı gribin en temel özelliğidir. Tedavinin en önemli kısmı korunmaktır.


Gribi önlemenin asıl yolu grip aşılarının kullanılmasıdır. Grip aşılarının  %70-90 oranında koruma gücü vardır. Güçten düşürücü hastalığı olanlarda, kemoterapi olanlarda, bakım evlerinde kalanlarda koruma oranı daha düşüktür. Ancak bu gruptaki hastalarda dahi hastaneye yatış ve zaturreyi %50-60 oranında önlerken griple ilişkili ölümleri %70-80 oranında azaltır. Aşı; grip mevsiminden önce son baharda Ekim- Kasım aylarında yapılmalıdır. Yumurta alerjisi olanlara yapılmamaktadır.



Aşı önerilen kişiler;



  • 50 yaş ve üzeri kişiler,

  • Bakım evlerinde kalanlar ve diğer kronik bakım hastaları,

  • Kronik akciğer (astım) ve kalp hastalığı olanlar,

  • Böbrek hastalığı, şeker hastalığı, kas hastalığı, nörolojik hastalık gibi sürekli hastalığı olanlar,

  • Gebeliğin 4-9 ayları grip salgın dönemine denk gelenler,

  • 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar,

  • Sağlık çalışanları,

  • Yukarıda sayılan hastalığı olanlara evde bakım sağlayanlara

  • Tropikal bölgelere gidenlere, seyahat edenlere,

  • Yatılı kalan öğrencilere,

  • Grip riskini azaltmak isteyen her hangi biri.


Antibiyotikler; ancak grip üzerine eklenen bakteriyel enfeksiyonlarda doktor tarafından verildiğinde kullanılmalıdır. “Hastalığa yakalananlar, belirtilerin başlamasında 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. Küçük çocuklar 10 güne kadar bulaştırıcı olabilirler. Hastalık belirtisi devam ettiği sürece potansiyel bulaştırıcı kabul edilmelidir.


 


Öksürük ve hapşurma sırasında ağız ve burun, tek kullanımlık kağıt mendil ile kapatılmalıdır. Mendil yoksa kolunuzun iç kısmına hapşurulmalı, mendil çöp sepetine atılmalıdır. Eller sıklıkla yıkanmalı, su – sabun – el antieptikleri bu amaçla kullanılabilir. Diğer kişilerle temastan mümkün olduğunca kaçınmak gerekmektedir. En iyi koruma yollarından biri ise bulunduğumuz ortamın havalandırılması, dengeli – iyi beslenme, bol C vitaminidir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder