15 Şubat 2012 Çarşamba

Okul Başarısı İçin Mutlaka Süt İçirin

Prof. Dr. Neriman İnançUzun yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte çocuklar da okullu oluyor. Aileleri okul telaşı sararken uzmanlar, çocukların başarısında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor.


Prof. Dr. Neriman İnanç





Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi üzerindeki etkisi bilimsel çalışmalarla tespit edilen sütün ise her gün tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor. Çocuklar; 2011 – 2012 1. dönem eğitim - öğretim dönemine 19 Eylül’de başlıyor. Öğrenciler için yorucu bir dönemin başlıyor. Çocukların okuldaki başarısı için doğru beslenme çok önemlidir. Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi üzerindeki etkisi bilimsel çalışmalarla tespit edilen sütün her gün tüketilmesi okul başarısı açısından da son derece önemlidir.


Süt zihinsel ve fiziksel olarak geliştiriyor
Okul çağında, çocukların beslenme alışkanlıklarının gelişir. Okulla birlikte çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal büyüme ve gelişmesi de hızlanıyor. Çocukların yeterli ve dengeli beslenmemesi, enerji ve besin öğelerini yeterli miktarda almamaları, büyüme ve gelişmeyle birlikte okul başarısını ve zihinsel performansı olumsuz yönde etkiliyor. Dolayısıyla yapılan araştırmalarda iyi beslenen çocukların okul başarısının, yetersiz ve dengesiz beslenenlere göre daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Bu beslenme modeli içinde de sütün çok önemli bir yeri var. Çocuklara her gün mutlaka süt içirilmesi başarıyı da doğrudan etkileyecektir.


Kahvaltıda süt ihmal edilmemeli
Çocukların güne mutlaka içinde sütün de olduğu bir kahvaltıyla başlaması gerektir. Kahvaltı yapılmaması öğrencilerde problem çözme becerisini azaltır. Düzenli kahvaltı okul başarısını ve akademik puanı yükseltir. Öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevlerini olumlu yönde etkiler. Kahvaltıda sütü eksik etmemek gerekiyor. Çünkü sütün içindeki tirozin adlı aminoasit dikkati ve bilişsel performansı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca süt, laktoz ve protein içeriği ile kan şekerini yavaş yükseltiyor ve uzun süre dengede tutuyor. Yeterli protein içeren kahvaltıdan sonra ise kan şekeri düzenli gidiyor. Açlık düzeyinin üzerinde seyrediyor ve böylece süt içen açlık hissi duymuyor. Bu nedenle özellikle okul çağı çocukların kahvaltıda protein gereksinimini karşılamak için en iyi protein kaynaklarından biri olan sütü tüketmeleri çok önemlidir.


Sütün etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlandı
Süt; başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi iskelet sistemi için gerekli olan tüm besin öğelerini içerir.


Beslenme yetersizliği olan ilkokul çocuklarına belli bir süre düzenli olarak süt takviyesi yapılarak bunun çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerindeki etkileri incelendi. 485 çocuk ile yapılan bu çalışmada, süt takviyesi verilen ve verilmeyen iki grup çocuğa süt takviye programından önce ve sonra olmak üzere, fiziksel ve bilişsel nitelikler üzerinde iki ayrı test yapıldı. Araştırma sonucunda, süt takviyesi alan çocukların zihinsel yetenekleri karşılaştırıldığında süt takviyesi verilenlerde sütün soyut düşünce yeteneğine olumlu etki yaptığı saptandı. Ayrıca, yine bilişsel olarak kavramlaştırma ve genelleme yeteneği açısından beslenme takviyesi alanların almayanlara göre önemli ölçüde daha başarılı oldukları kanıtlandı. Bu araştırma sütü bir kere daha bilimsel olarak vazgeçilmez bir besin kaynağı olarak görmemizi sağladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder