15 Şubat 2012 Çarşamba

Okullarda Domuz Gribine Dikkat!

Okullarda Domuz Gribine Dikkat, Aylin İzat Liceoğlu, domuz gribi, aşı, domuz gribi aşısı  Tüm dünyada paniğe yol açan Domuz Gribi salgınının ülkemizde sonbaharın başlaması ile birlikte yayılmasından endişe ediliyor. Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki aylarda domuz gribinin daha hızlı biçimde yayılacağı ile ilgili uyarı yaptı. Toplu yaşam alanlarında daha büyük bir hızla yayılabilen Domuz Gribi, okulların açılması ile birlikte öğrencileri de tehdit edebilir. İşte size Domuz Gribi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve  yanıtları.


Dr. Aylin İzat Liceoğlu
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı





1. Domuz gribi nedir?  Domuz etinden geçer mi?
Domuz gribi domuzlarda aralıklı salgınlara sebep olan İnfluenza tip A’nın sebep olduğu bir solunum yolu hastalığı. Geçmişte insanlarda görülenin aksine, şimdi tespit edilen domuz gribinin (influenza A/H1N1) çok daha bulaşıcı olduğu bilinmekte. Domuz eti veya diğer gıdaların yenmesiyle bulaşmaz.
2. Belirtileri nelerdir?
Belirtileri mevsimsel grip hastalığına benzer. Ateş, öksürme, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme, halsizlik gibi. Bazı kişilerde ishalle birlikte kusmanın da görülebildiği bildirilmektedir.  Ölümler akciğer enfeksiyonu ve solunum yetmezliğine bağlıdır. Ancak hastalık mevsimsel grip hastalığı gibi yaşlılar, altta yatan hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda daha kötü seyretmektedir.
3. Bulaşma yolları nelerdir?
İnsandan insana öksürme, hapşırma yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin ellerinden de bulaşma olabilir. Kişi hastalandıktan ancak henüz şikayetler başlamadan 1 gün öncesinden şikayetlerinin başlamasından itibaren 7 gün boyunca bulaştırıcıdır. Gençlerde ve çocuklarda bulaştırıcılık daha uzun sürebilir. Yani kişiler hasta olduklarını henüz bilmiyorlarken bulaştırıcılıkları başlamıştır. Virüs yüzeylerde bir süre canlılığını sürdürebilir. Bu nedenle ortak kullanım alanlarında bulunan masa, kapı kolları gibi yüzeylerden temasla bulaşabilir.
4. Tedavisi var mı?
Virüsün oseltamir ve zanamivir isimli ilaçlara hassas olduğu biliniyor. İlaç hastalıktan korunmada ve oluşan hastalığı hızlı atlatmakta etkilidir. Tedavi için kullanıldığında,  şikayetlerin başlamasından sonraki 2 gün içinde ilacın başlanması gerekmektedir.  Ancak bu salgından önce bildirilen domuz gribi vakalarının ilaçsız da iyileştiği, belki her vakada ilaç kullanımının gerekmeyebileceği bildirilmektedir.


5. Özelikle okul gibi toplu yaşam alanlarında nasıl korunabiliriz ve önlem alabiliriz?


  Hastalık için şu anda mevcut bir aşı yok.


• Korunmada ilk ve en önemli yöntem el yıkamak. Su ve sabunla 15 - 20 saniye süreyle ve sık el yıkamak hastalık riskini azaltabilir.
• Alkol bazlı el dezenfektanı içeren jeller ve mendiller el yıkayamadığımız durumlarda alternatif olarak kullanılabilir.
• Vücudumuzu sağlıklı tutmak: Yeterli uyku, stresten uzak kalmak, düzenli ve sağlıklı beslenme, bol sıvı almak
• Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak.


6. Hasta kişiler ne yapmalı?


Domuz gribinin görüldüğü bölgelerde bulunanlar ateş ve gribal şikayetleri olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Test veya tedavi gerekliliğine sağlık kuruluşu karar vermelidir.


Hastalığın mevcut olduğu durumda yatak istirahati, bol sıvı almak, mevsimsel grip hastalığında olduğu gibi önerilir. Başka insanlara bulaştırmamak için, kalabalık ortamlara girmemek, yaşlı ve çocuklardan uzak kalmak, öksürme ve hapşırma sırasında mendille ağız ve burunu kapamak ve sonrasında mendili atmak.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder