15 Şubat 2012 Çarşamba

Ruh Halinize Göre Beslenin

Dyt. Aşkın YükselRuh halimiz ister istemez sürekli olarak değişimler gösterir. Güzel başlayan bir gün trafik sıkışıklığıyla, tuttuğumuz takımın maçı kaybetmesiyle, sevgilimizle yapacağımız küçük bir tartışmayla bile birden kabusa dönüşebilir.



Dyt. Aşkın Yüksel





İnsanların ruh durumu ve beslenmesi arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Hayal kırıklıkları, endişe, bezginlik, aşırı öfke, çekingenlik gibi durumlarda ister istemez iştahımızda olumsuz etkilenmektedir. Bu duygular bizlerin ruh halini dolayısıyla da iştahımızı olumsuz etkiler. Öyle ki bazen sinirlenince hemen buzdolabına koşup ne var ne yoksa hepsini silip süpürebiliyor, sigara ve alkol tüketimini arttırabiliyoruz. Tam tersi durumlarda söz konusu olup tamamen iştah kaybı da görülebiliyor.  Eğer böyle dönemlerde nasıl beslenmemiz konusunda bilgili isek formumuz asla olumsuz etkilenmez ve bu dönemleri kolayca atlatabiliriz.



Hangi özel durumlarda hangi besinleri tüketeceğimizi kısaca şöyle sıralamak mümkündür.



Yorgunluk
Bu dönemde iştah olumsuz etkilenir. Kişiler yemek bile yemek istemezler. Böyle dönemlerde C vitamini yönünden zengin taze meyve ve sebzeler imdadımıza yetişir. Bu sebzelerin özellikle vitamin kaybına uğramaması için çiğ tüketilmesi önerilir. Portakal, kivi, havuç, yeşil biber, maydanoz ve içecek olarak kuşburnu ile bitkisel çaylar önerilir. Bu besinler özgüven eksikliğine de iyi gelmektedir.



Bezginlik
Bu dönemde özellikle kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt ve peynir en büyük yardımcımızdır. C vitamini ihtiyacı da bu dönemde artacağı için taze meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Meyveli yoğurtlar ve sütler en büyük yardımcımızdır. Mevsim meyveleri ile hazırlanmış meyveli yoğurtlar bezginliğimizi bayağı hafifletecektir.



Çekingenlik
Fosfordan zengin olan balıklar, kuru baklagiller ve bulgur bu dönemi çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır ve kendimize olan güveni tekrar kazanmamızı sağlayacaktır. Alkol kullanıyorsak ufak bir kadeh geçici de olsa bize bir güç verecektir. Ama dozun çok iyi ayarlanması gerekir.


Aşırı Öfke
Bu dönemlerde yağlı tohumlar, özellikle fındık, ceviz ve fıstık tüketilmesi uygundur. Kafeinli içeceklerden ve kırmızı etten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.


Endişe
Endişe durumunda vücutta aşırı sıvı kaybı olacağından hafif çorba, komposto, meyve suyu içilmelidir.


Hayal Kırıklığı
Sebzelerin hayal kırıklığını hafifletici özellikleri vardır. Özellikle enginar ile kereviz oldukça etkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder