15 Şubat 2012 Çarşamba

Saklamanın En Sağlıklı Yolları…

Saklamanın En Sağlıklı YollarıTaze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için; bu otları ince ince kıyıp, porsiyon halinde folyoya sarıp derin dondurucuda dondurabilirsiniz.




Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup, buzlukları su ile doldurup, dondurabilirsiniz. Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra, üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvıyağ koyarak buzdolabında da bekletebilirsiniz.


Dereotunu saklarken, dereotu nemlenmediği sürece çürümez. Uzun süre tazeliğini korumak için hiç bir yerini açıkta bırakmadan sarın. Daha sonra naylon bir torbaya koyup buzdolabında bekletebilirsiniz.


Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, onlari kapagi çok siki kapanan teneke bir kutuda, yanlarina bir iki dilim elma koyarak saklayin. Böylece orada kaldiklari sürece elma gerekli olan nemi saglar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalir.


Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin. Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur.


Çikolata hava almayan bir paketin içinde nemsiz, serin (15-20°C) bir yerde saklanmalıdır.


Acı çikolata bu koşullarda yıllarca saklanabilir ama sütlü ve beyaz çikolatalar içlerindeki süt molekülleri nedeniyle kısa ömürlü olurlar. Sıcak veya soğuk yerlerde saklamak da yapısının bozulmasına yol açar, rengi ve kıvamı değişir. Sıcakta saklanırsa kakao yağı molekülleri yüzeye çıkar, üstünde açık gri bir tabaka oluşur. Soğukta veya nemli koşullarda bırakırsanız yüzeyindeki şeker kristalleri kıvamını istemeyeceğiniz şekilde değiştirir.


Baharatları daha verimli kullanabilmek için baharatları mümkün olduğunca toz haline getirilmeden almaya çalışın. Muskat, karabiber, karanfil gibi baharatları bütün alın, evinizde çekin. Aradaki farka inanamayacaksınız.


Kahvenizi saklamak için, kahvenin zamanla tadı bozulur. Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir. Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.


Önceden sandöviç hazırlamak istiyorsanız mutlaka plastik folyoya sarıp buzdolabında bekletin. En az bir gün bozulmadan duracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder