15 Şubat 2012 Çarşamba

Stres De İhtiyaç

Ahmet Rıza ElbayBelirli dozdaki stres, beden ve zihnin etkili işleyişi için gereklidir.



Ahmet Rıza Elbay
Psikolog




Stresin tanımı herkese göre değişir. Stresi, bir öğrenci sınava hazırlanma ve girme olarak tanımlarken, bir yönetici taşıdığı sorumluluklar, bir işadamı yaşanan ekonomik kriz olarak görebilmektedir. Stres, organizmanın denge durumunu bozan bir süreçtir. Stresin insanda rahatsızlık duygusuna neden olması, bu denge durumunun bozulmasıyla ilgilidir ve organizmada gerginlik yaratır.


Kişiyi strese iten bir çok neden vardır. Bunların başında kişilik yapısı gelmektedir. Kişi rekabetçi, başarı yönelimli, aceleci, atılgan, saldırgan, kontrolü elinde tutmak isteyen, hoşgörüsüz, kendine ve diğerlerine karşı acımasız, mükemmeliyetçi özelliklerden bir ya da bir kaçına sahipse o bireyde stresin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Öte yandan, iklim koşullarındaki değişmeler, hava, çevre kirliliği, terör, savaş, hızlı değişen yaşam biçimleri, gürültü ve iş ortamında yaşanan sorunlar stresi ortaya çıkaran etkenler arasındadır.


Stres hayatın bir gerçeğidir, yalnızca zihinsel ve fiziksel kaynaklarımızı tüketen bir şey olarak görülmemesi gerekir.


Belirli dozdaki stres varoluşun olumlu bir özelliğidir ve bedenin, zihnin etkili işleyişi için gereklidir. Bu tür stres, organizmada fiziksel ve ruhsal değişmelere, büyümeye, olgunlaşmaşa yolaçar. Olumlu stresi olumsuzdan ayıran farklılık, kişinin stres oluşturucu olay ya da ortamı nasıl algıladığına ve onunla nasıl başa çıktığına bağlıdır.


Nefes egzersizleri, aerobik, jimnastik, yürüme, koşma, yoga, meditasyon gibi gevşeme yöntemleri ile doğru beslenme, zamanı iyi kullanma, toplumsal destekten yararlanma, iletişim becerilerini geliştirme, atılgan davranış alışkanlıklarını edinme, problem çözme becerisini geliştirme insanı stresten uzak tutar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder