15 Şubat 2012 Çarşamba

Şubat Tatilinde Anne Babalar Nelere Dikkat Etmeli?

Psikolojik Danışman Alaaddin DEBGİCİBir eğitim öğretim döneminin daha sonuna gelindi. Karneler alındı. Tatil başladı. Öğrenciler kadar aslında anne babalar da heyecanlıydı. Çünkü karneler aynı zamanda sanki onlarında karnesiydi. Peki anne babalar hem çocuklarının karnesiyle ilgili hem de tatille ilgili nelere dikkat etmeli?


Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici


Aile Çocuk ve Ergen Danışmanı



 





Anne-babanın karne ve tatil konusunda çocuğa karşı davranışlarının yıkıcı olmak yerine yapıcı ve yol gösterici olması gerekir. Karne sadece akademik başarıyı gösterir. Karne aynı zamanda çocuğun hangi derslere daha ilgili olduğunu, hangi dersleri takviye etmesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle karneler öğrenci, öğretmen ve aile için yol gösterici olmalıdır.


 


Çocuğun başarısızlıkları kesinlikle onun başarılarının önüne geçmemelidir. Çocuğun karnesine karşı yapılan tehditler ve onun kişiliğini yaralayıcı ifadeler hiç şüphesiz çocukta derslerin ötesinde derin izler bırakacaktır. Anne babalar çocukla konuşurken öncelikle başarılarının üzerinde durmalı, başarısız olunan derslerin nasıl daha iyi hale getirilebileceği ile ilgili çocuklarıyla paylaşımda bulunmalıdır. Bu sadece öğüt şeklinde olmamalı çocuğunda duygu ve düşüncelerine önem verilmelidir. Çocuklar başka çocuklarla değil yine kendisiyle kıyaslanmalı, bir önceki sınıftan ya da gelecekte ulaşmak istediği başarılarından bahsedilmelidir. Bir başka karneyle çocuğunuzun karnesini kıyaslamanız hiçbir fayda sağlamadığı gibi sizinle çocuğunuz arasındaki ilişkiyi de yaralayacaktır.


Şubat tatili aile için çocuğun aşırı ders çalışması gereken bir dönem olarak algılanır oysa bu dönemin aile içi ilişkilerin güçlendirilmesi için de bir fırsattır. Tatilin ilk günlerinde çocukların dinlenmeleri gerekir, ilerleyen günlerde ise eksik oldukları derslerle ilgili takviye edici çalışmalar yapmaları yararlıdır. Ailece yapılacak etkinlikler de bu dönemde ilişkileri güçlendirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder