15 Şubat 2012 Çarşamba

Bilgisayar+Stres+ Gerilim= Boyun Ağrısı

Bilgisayar+Stres+ Gerilim= Boyun Ağrısı, bilgisayar, stres, gerilim, boyun ağrısı, yaşar sezen oral, fizik tedavi, boyun omurgası, duruş bozukluğuÇevremizdeki her üç kişiden biri hayatı boyunca en az bir kere boyun ağrısı çekmektedir. Masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı sık görülür.


Uz. Dr. Yaşar SEZEN ORAL
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm.
 




   


   Günlük yaşamdaki gerilimler ve iş stresi ise şikayetleri arttırır. Ağrılardan kurtulmak isteyenler; bol bol yürüyün ve yüzün...


Boyun ağrıları, boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların bozukluğu sonucu oluşur. Boyun problemi bir kazadan sonra aniden de ortaya çıkabilir. Boyun ağrısına yol açan hastalıklar çok çeşitlidir. Bunlar;
1-     Doğuştan gelen bozukluklar.
2-     Postür (duruş) bozuklukları.
3-     Yumuşak doku romatizmaları.
4-     İltihab.
5-     İnfeksiyon hastalıkları.
6-     Kemik-kas-tendon zorlanmaları.
7-     Kas spazmları.
Boyun ağrısı tedavisinin başarılı olabilmesi için, nedeninin doğru olarak bilinmesi gerekir. Bunun içinde öncelikle hastadan boyun ağrısı ile ilgili bilgi alınır. Daha sonra uzman doktor tarafından ayrıntılı bir muayene yapılır. İstenilen tetkikler; önce boynun en az iki yönlü filmi çekilir, kan tahlili yapılır ve çıkan sonuçlara göre daha ileri tetkikler, örneğin; bölgenin tomografisi, MRI tetkiki, gerekirse EMG denen ve sinirsel hasarı ortaya koyan bir tetkik istenir. Hastaların korkulu rüyası olan boyun fıtığı uzman doktor tarafından konulan doğru bir teşhis, hasta eğitimiyle tedavisi mümkün bir hastalıktır. Boyun fıtığı boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi çıkması sonucu kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığa denir. 
Belirtileri; Hastalar tek taraflı koluna doğru yayılan bir ağrıdan şikayetçi olurlar. Ağrı ile birlikte uyuşma olabilir. Ağrının yayıldığı kolda kuvvet kaybı oluşabilir. Boyun fıtığı korkulacak bir durum değildir. Birçok hastalık gibi erken teşhis konulması önemlidir. Uygun bir tedavi programıyla kontrol altına alınabilir. Tedavide hastanın eğitimi ilaç tedavisi, istirahatı, fizik tedavi ve egzersiz yer almalıdır. Yapılan tedavilere cevap vermeyen ve fıtığı ilerleyen hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak bu durum sık değildir. Hastanın şikayeti fizik tedavi ile tamamen geçse bile günlük yaşantısı düzenlenmeli, ağrıyı azaltan ve arttıran durumlar kendisine hatırlatılmalıdır.
1-     Ağır kaldırmaması.
2-     Ağır işler yapmaması.
3-     Ters hareketlerden kaçınması.
4-     Ortopedik boyun yastığı kullanması.
5-     Orta sertlikte bir yatakta yatması.
6-     Uzun süre aynı pozisyonda kalmaması.
7-     Mesleğine göre nasıl hareket etmesi gerektiği.
8-    Ağrıları tamamen  geçse bile egzersizlerini her gün düzenli olarak yapması gerektiği belirtilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı hareketler boynumuzu zorlar. Bu nedenle boyun fıtığı hastalarına boyunluk (korse) verilebilir. Boyunluk boyun kaslarına destek olur. Boyun hareketlerini kısıtlayarak boynu korur. Bu korseler en az 20 gün gece hariç olmak üzere devamlı kullanılır. Daha sonra boyun egzersizleri ilave edildiğinde tedricen çıkarılır. Fizik tedavi boyun fıtığının tedavisinde uygulanan en etkili ve kesinlikle zarar vermeyen bir yöntemdir. Sıcak soğuk, elektrik akımlarının iyileştirdiği etkileşimden yararlanılarak çeşitli aletlerle tedavi edilir. Bu amaçla, yüzeysel ısıtıcılar, derin ısıtıcılar, elektrik akımları, traksiyon (çekme) masaj uygulanabilir.
Boyun fıtığı hastalarının bir kısmına ameliyat  gerekebilir. İlaç, istirahat, korse, fizik tedavi ve egzersiz tedavisi ile düzelmeyen, günlük yaşam aktivitelerine dönemeyen, bağımlı hale gelen, kas kuvveti azalması veya kaybı gelişen hastaların ameliyat edilmesi söz konusudur. Ameliyattan sonra da bu hastaların kaslarının kuvvetlendirilmesi ve günlük yaşantısının düzenlenmesi gerekir. Boyun fıtığının başka bir seviyeden tekrarlamaması ve boyunda kireçlenme oluşmaması için fizik tedavi ya da ameliyattan sonrada uygun egzersiz programı düzenlenir ve hastaya neleri nasıl yapması gerektiği  ve nelerden kaçınması gerektiği izah edilir. Hasta da bunlara uyarsa sonraki yaşantısını normal geçirir. Spor yapmak isteyenler hangi sporu yapacaklarını doktorlarına danışarak, spora başlamalıdırlar. Boyun fıtığı ameliyatı geçirenlerin rahatçı yapabilecekleri sporların başında yüzme ve yürüme gelmektedir.
Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığına Yakalanmamak için Alınacak Önlemler:
Boyun duruşunun düzgün olması ve boyun sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boyunda travmadan ve tekrarlayıcı streslerden kaçınma, uygun fiziksel aktivite yapmak, sigarayı bırakmak, işyerinde ergonomik düzenlemeler yapmak gereklidir.
Boyun Ağrısı Çekenlere Öneriler:
- Çalışmanıza  sık ara verin. Masa veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın. Kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın.
- Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın.
- Çalışma sandalyenizi ve bilgisayarınızı ayarlayın.
- Başınız ve boynunuz dik pozisyonda bilgisayar ekranı hizasında olmalıdır.
- Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.
-  Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın.
- Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder