15 Şubat 2012 Çarşamba

Çocuk Avutma Sanatı

Çocuk Avutma SanatıErişkinler gibi bazı günler mutsuz olan çocukların avutulması için sevgi dolu bir dinleyici olmak gerekiyor.




Erişkinlerin bazı günler kendilerini sebepsiz de olsa mutsuz hissettiğini hatırlatan uzmanlar, aynı durumun çocuklar için de geçirli olduğunu belirterek, mutsuzluğun geçici olduğunu anlayamayan çocukların avutulması için sevgi dolu bir dinleyiciye ihtiyaçları bulunduğuna dikkat çekiyorlar.


Mutsuz çocuğun dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışmanın  olumsuz bir yaklaşım olduğunu kaydeden uzmanlar, "Uzun vadede bu tür tepkiler çocuğun problemleri ile ailesine rahatsızlık verdiğini düşünmesine ve sonuçta problemleri içine atıp duygularını gizlemesine sebep olacaktır" dedi.


Çocukların optimist bir düşünce tarzına ihtiyaçları olduğuna dikkat çeken uzmanlar, onlara problemlerinin çözümlerinin olduğunu göstermemiz gerektiğine işaret ediyor. Her yaşta çocuk için uygun avutma yöntemleri bulunduğunu vurgulayan uzmanlar bu konuda annelere şu önerilerde bulunuyor:


0-2 Yaş: En küçük çocuklarda bile sadece kucağa almakla yetinmeyin, avutucu sözler söyleyerek sakinleştirmeye çalışın.


3-5 Yaş: Bu yaşta en önemlisi öncelikle iyi bir dinleyici olmaktır. Çocuğunuzun üzüntüsünü geçiştirmeye çalışmayın ona hak verdiğinizi ve kendisini dinlediğinizi anlasın. Sonra eğer varsa çözüm yollarını bulmasına yardımcı olun.


6-11Yaş: Çocuğunuzun problemlerine kulak verin ama asla konuya karışmayın. Çocuğunuzun özgüvenini ancak problemlerini kendisinin çözmesini sağlayarak geliştirebilirsiniz.


12-16 Yaş: Çocuğunuz görünüşte yardım almak istemese de onunla konuşmayı deneyin ama asla zorlamayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder