15 Şubat 2012 Çarşamba

Çocuklar ve Spor

Çocuklar ve Spor"Hangi spor çocuğum için yararlıdır?", "Hangi spora kaç yaşında başlamak uygundur?", "Hangi spor tavsiye edilebilir?", "6 yaşındaki bir çocuğun futbola başlaması uygun mudur?", "Cesareti ve koordinasyonu olmayan bir çocuk jimnastiğe başlayabilir mi?" gibi bir çok soru ailelerin merakla cevap aradıkları sorulardan en önemlilerini oluşturur.




Günümüzde hemen hemen bütün aileler çocuklarının gelişim dönemlerinde ne şekilde olursa olsun, ne kadar erken olursa o kadar iyi olur diye düşünerek, spor yapmalarını isterler. Bununla birlikte, çocuklara hangi sporun ne şekilde faydalı olacağı konusunda da hep bir endişe yaşarlar. "Hangi spor çocuğum için yararlıdır?", "Hangi spora kaç yaşında başlamak uygundur?", "Hangi spor tavsiye edilebilir?", "6 yaşındaki bir çocuğun futbola başlaması uygun mudur?", "Cesareti ve koordinasyonu olmayan bir çocuk jimnastiğe başlayabilir mi?" gibi bir çok soru ailelerin merakla cevap aradıkları sorulardan en önemlilerini oluşturur. Fakat burada göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, ailelerin istek ve ilgilerinden öte, çocukların ilgi ve istekleridir. Buradaki anahtar kelimeler, çocukların yapmaktan hoşlanacakları, yaparken eğlenebilecekleri ve hareket edebilecekleri bir aktivite bulmaktır. Çocukların spor ve egzersiz sırasında görebilecekleri diğer faydalar olan paylaşmayı öğrenme, arkadaş edinme ve kendine güven kazanma gibi faktörler ön planda tutulmalıdır.


Aileler neler yapabilir?
Burada ailelerin çocukları için yapabilecekleri şeylerden en önemlisi; çocuğunuzun yaparken başarısızlığa düştüğü aktiviteler üzerine değil, tam tersi yaparken başarılı olduğu aktiviteler üzerine yoğunlaşmaktır. Çocuğunuz belki iyi bir şekilde yüzemeyebilir, fakat bunun aksine iyi basketbol oynayabilir. İşte burada ailelerin yapacağı şey, başarılı olduğu alanda çocuğu ödüllendirmek, teşvik etmek, cesaret vermek ve yeni aktiviteleri keşfetmesi için olanak yaratmaktır. Olabildiğince çocuklarınızın oyunlarına dahil olmak, birlikte aktivite yapmaya çaba sarf etmek gereklidir. Aile bireyleri çocuklarla birlikte bir spor ya da egzersiz yaparken, çocuklar öncelikle aile bireylerini kendilerine model olarak aldıklarından, onlara iyi bir model olabilme rolü üstlenmelidir. Bunu yaparken birlikte eğlenme ön planda tutulmalıdır.


Altı yaş ve daha küçükler için spor ve egzersizler
Eğer çocuklarınız bir aktiviteye dahil olmak istemiyor veya hazır görünmüyorsa, en iyi yöntem kesinlikle zorlamamaktır. Komşunuzun beş yaşındaki çocuğu iki tekerlekli bisikleti kullanabiliyorsa, bizim çocuk da yapabilir diye düşünmemek gereklidir. Çocukların gelişim ve algılama yaşı birbirlerine göre farklılık göstermektedir. Sizin çocuğunuz da eninde sonunda hedeflenen kabiliyetleri kazanacaktır. Bu kabiliyetleri kendi dünyası içinde kazanmasına izin verin.


Bazı çocuklar, spor aktivitelerine katılmaktan çekinirler, çünkü hata yapıp başarısızlığa uğramaktan ve akranlarına karşı mahcup olmaktan korkarlar. Bu nedenle, çocuklarınızı katılım için teşvik edin, destekleyin ama asla isteksiz olan çocuğunuzu aktiviteye katılmak için zorlamayın. Çocuğunuzun daha rahat hissettiği belli bir zaman sonra, mesela 6 ay gibi bir zaman sonra, tekrar katılımı için teşvik etmeyi deneyin.


Altı yaş ve daha küçükler için önerilebilecek spor aktiviteleri


Jimnastik Kursları Yüzme
Tenis (Küçük raket ve büyük yumuşak toplarla)
Karate
Sek sek Oyunları
İp atlama
Danslı Oyunlar
Yap boz Oyunları
Körebe oyunu
Elim sende oyunu
Yumuşak toplu oyunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder