15 Şubat 2012 Çarşamba

Erkekler De Osteoporoz Taraması Yaptırmalı

Erkekler De Osteoporoz Taraması YaptırmalıAraştırmalar, 50 yaş üzerindeki her üç kadından ve her beş erkekten birinin, hayatının bir döneminde kırık kemik vakasıyla karşılaşabileceğini gösteriyor.Risk grubundaki erkeklerin rutin osteoporoz (kemik erimesi) taraması yapması öneriliyor.


Prof. Dr. Semih Akı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı





Ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte günümüzde en sık rastlanan hastalıklardan biri haline gelen osteoporoz için uzmanlar, 65 yaş ve üzerindeki tüm kadınların osteoporoz taraması yaptırmaları gerektiğini söylerken, 65 yaşın üzerindeki erkeklerin de rutin osteoporoz taraması yaptırmalarını öneriyor.


Araştırmaları 50 yaş üzerindeki her üç kadından ve her beş erkekten birinin, kemik kırılması vakasıyla karşılaşabileceğini gösteriyor. En iyi tedavi korunma yani yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı, düzensiz egzersiz yapmak ve osteoporoza neden olan risk faktörlerinden uzak durmaktır. 65 yaşın üstündeki tüm kadınların osteoporoz taramasından geçmesi ve  65 yaşının altında olmasına rağmen osteoporoz risk faktörlerine sahip veya yakın zamanda kemik kırığı yaşamış olan menopoz sonrası kadınların da tarama yaptırması gerekiyor.


Erkeklerde ise osteoporoz taramasının ne zaman yapılacağı konusunda resmi bir bilgi bulunmuyor. Yeni bir çalışmaya göre osteoporozun rutin test ve tedavisi, belirli risk grubundaki erkekler için de gerekiyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, erken dönemde kırık vakası yaşamış olan 65 yaşın üzerindeki erkeklerde rutin kemik mineral yoğunluğu testinin yapılması gerektiği ortaya çıktı. 80 yaşının üzerindeki erkeklerin ise kırık hikâyesi göz önüne alınmaksızın rutin teste alınmalarının gerekli olduğunu belirlendi.


Testi cevaplayın, osteoporoz riskinizi öğrenin


Aşağıdaki testi yaparak risk faktörünüzü öğrenebilirsiniz..



  1. Aile bireylerinizden birinde hafif bir çarpma veya düşme sonrası kalça kırığı meydana geldi mi?

  2. Herhangi bir kemiğinizde hafif bir çarpma veya düşme sonrası kırık oluştu mu?

  3. Üç aydan daha uzun süre kortizon kullandınız mı?

  4. Üç santimetreden daha fazla boy kaybınız oldu mu?

  5. Düzenli olarak aşırı alkol alıyor musunuz?

  6. Günde 20’den fazla sigara içiyor musunuz?

  7. Sık sık ishal oluyor musunuz?


Kadınlar için:



  1. Menopoza 45 yaşından önce mi girdiniz?

  2. Bir yıl veya daha uzun süredir adet görmüyor musunuz?


Erkekler için:


10.  İmpotans-ereksiyon güçlüğü, libido, cinsel istek azlığı veya düşük testosteron seviyesiyle ilişkili olabilecek herhangi bir başka belirtiden şikayetçi misiniz?


Bu sorulardan herhangi birine "evet" yanıtı verdiyseniz, osteoporoz riskiniz olabilir. İleri testler gerekip gerekmediğini öğrenmek için bir hekime başvurmanızı öneririz.


 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder