15 Şubat 2012 Çarşamba

Hamileler De Hepatit’e Yakalanabilir

Hamileler De Hepatit’e Yakalanabilir,senai aksoy,hepatit,bulaşma,sakatlık,düşük,ölü doğum,anne sütü,hepatit b,hepatit a,antikor,hepatit c,aşıÇağımızın en önemli hastalıklarından biri olan hepatitin (sarılık) hamilelik sırasında da anne adaylarına bulaşma olasılığı var. Genelde anneden bebeğe geçmeyen hepatit, bebekte anomalilere veya sakatlıklara da neden olmaz.


Dr. Senai AKSOY


Kadın Sağlığı Uzm.



Hepatit A Çoğunlukla iyi yıkanmamış yiyecek ve içeceklerden bulaşan Hepatit A enfeksiyonu, kendiliğinden tam olarak iyileşen bir sarılık tipidir. Hepatit A kalıcı hastalıklara neden olmaz ayrıca taşıyıcılığa yol açmaz. Bunun dışında Hepatit A hamilelik esnasında geçirildiğinde enfeksiyon bebekte bir anomali veya sakatlık oluşmasına neden olmaz. Hepatit B Cinsel ilişki ve kan ürünlerinin yanı sıra doğulmada bulaşan bir virüs enfeksiyonu olan Hepatit B, doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Hepatit B hamilelik esnasında anneden bebeğe geçmediği için bebekte anomali veya sakatlıklara neden olmaz. Hepatit B kişiye bulaştıktan sonra 2 - 6 ay arasında süren bir kuluçka döneminin ardından grip benzeri hafif belirtilerle ortaya çıkar. Bazı vakalarda başlangıç enfeksiyonunun ardından kalıcı olarak yerleşir ve taşıyıcılık niteliği kazanır. Ancak çoğu zaman taşıyıcılığa neden olmaz ve tamamen iyileşerek bağışıklık gelişmesini sağlar.


 


 


Doğumda bebeğe geçebilir…
Anne adayının hamilelik esnasında Hepatit B geçirmesi veya önce geçirmiş olup taşıyıcı olması, hamileliğinde düşük, ölü doğum veya anomali, sakatlık yaşanmasına neden olmaz. Ancak hastalık doğum sırasında bebeğe geçebilir ve bebekte doğum sonrasında hastalık oluşabilir. Virüs anne sütünden de bebeğe geçebileceği için annenin bebeği emzirmemesi gerekir. Anne adayına hamilelikte uygulanan HBsAg(+) ve AntiHBs (-) gibi Hepatit B testleri annenin taşıyıcı olup olmadığını gösterir. HBeAg testi ise hastalığın doğum esnasında bebeğe geçiş riskini ortaya koyar. Taşıyıcı olduğu saptanan bir annenin bebeğine doğundan sonra ilk 12 saat içerisinde Hepatit B immunglobulin ile birlikte ilk doz Hepatit B aşısı yapılır. Bebek bir aylıkken aşının ikinci dozu bebek 6 aylıkken ise son doz aşı yapılır. Uygulanan tedavi bebeği hastalıktan ancak yüzde 90 - 95 oranında korur. Bundan dolayı bebekler tedaviden sonra da enfeksiyon ile ilgili olarak takip edilmeli. Eğer annesi Hepatit B taşıyıcısı bebeğe hastalık bulaşmamışsa rutin aşı takvimi uygulanır. Hepatit B aşısı inaktive (ölü) bir aşı olduğundan anne adaylarına hamilelim sırasında uygulanması herhangi bir soruna yol açmaz.


Hepatit B Testleri İle İlgili Detaylı Bilgiler
Hepatit B surface (yüzey) antijeni (HBsAg):
Test sonucu pozitif olan kişilerin çevrelerindeki kişilere hepatit B bulaştırma olasılığı vardır. Antijen bir kişinin kanında 6 aydan uzun süre pozitif olarak kaldığında hastalık kronik hepatit B enfeksiyonu olarak tanımlanır. Hepatit B e antijeni (HBeAg): Testin pozitif sonuçlanması kişinin hepatit B enfeksiyonu ile şiddetli derecede enfekte olduğu anlamına gelir. Hepatit B core antijeni İgM tipi Antikor (IgM anti-HBc): Bu testin pozitif olması kişinin Hepatit B ile enfekte olduğunu veya son 6 ay hepatit B enfeksiyonu geçirdiğini gösterir. HbsAg negatif sonuçlandığı halde bu antikorun bulunması, akut veya yakın zamanda geçirilmiş hepatit B enfeksiyonuna işaret eder. Hepatit B surface (yüzey) antikoru (anti-HBs): Hepatit B başlangıcında ve iyileşme arasındaki evrede ortaya çıkan bir antikordur. Bunun dışında hepatit B aşısı yaptıran kişilerde bu antikor pozitiftir ve koruyucululuğu gösterir. Hepatit B DNA (HBV DNA): Testler arasında en duyarlı test olanıdır. Pozitif sonuçlanması aktif enfeksiyonun varlığını gösterir. HbsAg ve Anti-HBs testlerinin negatif olduğu durumlarda Hepatit B aşısı yapılabilir. Hepatit C Bebeğe geçmesi ve bebeğe etkisi açısından Hepatit B ile aynı özelliklere sahiptir. Hepatit C’nin aşısı bulunmuyor.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder