15 Şubat 2012 Çarşamba

Kalp Krizi Geçirten Meslekler…

Doç. Dr. Ergün DemirsoySürekli ölümle iç içe olan pilot ve kalp cerrahları, kalp hastası oluyor. Stres ve koşuşturma hangi meslekte varsa, o meslek risklidir. Çünkü stres, kalbin kiralık katilidir.



Doç. Dr. Ergün Demirsoy
Kalp ve Damar Cerrahı




Türkiye’de her yıl 2 milyon koroner kalp hastasının 130 bini hayatını kaybediyor. Yalnızca İstanbul’da günde 300 kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp hastalıklarının artmasındaki en önemli nedense stres. Stres dozu yüksek meslek grupları kötü alışkanlıkları da beraberinde getirdiği için kişinin kalp hastalıklarına yakalanma riski yükseliyor. Kalp hastası yapan meslek grupları adeta bir stres deposu. Öyle ki kişi bu stresi bir süre sonra kontrol altına alamıyor ve kötü alışkanlıklara yöneliyor. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi…


Muhasebeciler, bankacılar, borsacılar, gazeteciler de yüksek risk altında. Bu tür stresli işlerde çalışanlar erken yaşta koroner kalp hastalıklarına yakalanıyor. Bunda ekonomik krizin etkisi de var. Krizle birlikte henüz mesleğinin başında yükselmekte olan insanların yaşadıkları büyük sıkıntılar da artıyor. Sıkıntılar ve stres de damarlarda ciddi tahribat yapıyor.


Kalp hastalıklarına en çok pilotlar ve kalp cerrahları yakalanıyor. Bu iki meslek grubunun kalp krizi geçirme riski diğer meslek gruplarına göre iki kat fazla.


- Hangi meslek grupları kalp krizi ve kalp hastalıkları riski altında?
Stres ve koşuşturma hangi meslekte varsa o meslek çalışanları kalp krizi riski oldukça yüksektir. Milletvekilleri, politikacılar, gazeteciler, avukatlar, öğretmenler ve bankacılar vs…Bunlar, yüksek stres ve kalp krizine yol açma riski çok yüksek meslek grupları arasında yer alır. Ancak bunların dışında iki meslek grubu var ki, onlar meslekleri boyunca ölümle iç içe oldukları için kalp hastalığı ve kalp krizi riskini maksimum düzeyde yaşanmaktadır. Pilotlar ve kalp cerrahları…


Gazeteciler kalpten ölüyor


Gazetecilerin karşılaştığı hastalıklar birebir gazetecilik mesleğinden kaynaklanmıyor. Ancak genetik faktörlerin etkisiyle birlikte, yüksek stres, düzensiz yaşam, düzensiz beslenme ve yüksek sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak, kalp krizi ortaya çıkıyor.


Polisler de kalp hastası oluyor
Ekonomik sıkıntılar ve ağır çalışma koşulları polislerin kalp sağlığını tehdit ediyor. Yoğun iş temposundan bu kadar çok etkilenmelerinin nedenleri; ölüm korkusu ve heyecan. Polislerin en çok stres yaşadığı dönemler, tayin dönemleri. Gidecekleri yeni kent ve bu yeni kente alışma dönemi polisleri stresi sokuyor. Polisler uyku düzeni bozuk, aşırı stresli ve şiddetle yüz yüze bir meslekte çalışıyor. Bu da kalp krizi riskini artırıyor.


İş adamları da tehdit altında
İşadamları ve üst düzey yöneticilerde kalp krizi geçirme ve kalp hastalıklarından ölüm oranları yüksektir. İş adamları ve yöneticiler ile ilgili en büyük sorun, aslında egzersiz eksiğidir. Bir de buna yönetici olmanın sorumluluğu eklenince, duygusal zorlanmalar ortaya çıkmaktadır. Çalışanlarını yönetmek için alması gereken kararların tüm yöneticilere manevi baskısı söz konusudur. Stres ortamında kalp krizi geçirme riski artmaktadır. Buna en önemli örneklerden biri; 11 Eylül saldırıları. ABD’de bu saldırılar sonrası kalp krizi geçirme oranı yükselirken, Türkiye’de kalp krizi geçirme nedenlerini ve kalp hastalıklarından ölüm oranlarını, 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi tetiklemiştir.



- Kalp hastalıkları niçin bu meslek gruplarında daha çok ortaya çıkıyor?
Yapılan bir araştırmada, özellikle pilotların ve kalp cerrahlarının zararlı alışkanlarının daha çok olduğu ortaya çıkıyor. Bunun en önemli nedeni ise sürekli ölüm ile iç içe olmaları. Çünkü yaşadıkları stres çok büyük. Bu iki meslek grubuna mensup kişilerin kalp krizi geçirme ve kalp hastalıklarına yakalanma oranı diğer meslek gruplarına göre iki kat daha fazla.



- Neden havayolu pilotları ve kalp cerrahları?
Özellikle sivil havayolu pilotları arkalarında 200 yolcu ile uçağını havalandırıyor. Yapabilecekleri en küçük bir elektronik hatanın ya da ihmalin kişi ile beraber yüzlerce insanın ölümüne yol açabileceğini de çok iyi biliyorlar. Çünkü havadasınız ve başınız ağrıdığında çok da yardımcınızın olmadığı ortadadır. Havada ölüm korkusu yaşamaları, yolcuların can güvenliğinin sorumluluğunu taşımaları ve bir sorun oluştuğunda bunu yalnızca kendilerinin çözmesi gerektiğini bilmeleri stres dozunu yükseltiyor.


Kalp cerrahları için de aynı şey geçerli. En küçük bir hatada hastanın ölebileceğini biliyorsunuz ve bunu her gün yapmak zorundasınız. Sadece hasta değil sorumlu olduğunuz onun yakınları ve bütün sevdikleri sizden bir şeyler bekliyorlar. Bu durum her gün defalarca tekrarlanır. Bu durum hekim için çok büyük bir strestir. Bu stres, her iki meslek grubunu da diğerlerinden çok daha fazla kalp hastası yapabilmektedir. Ölümle iç içe olan ölümü yakınında hisseden bu iki meslek grubunun kalbi olumsuz etkilenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder