15 Şubat 2012 Çarşamba

Kar Körlüğüne Dikkat!

Op. Dr. Faruk EroğluGüneşten gelen ultraviyole ışınların kar ya da buzdan yansıyarak kar körlüğünü oluştuğunu biliyor musunuz?



Op. Dr. Faruk Eroğlu
Göz Sağlığı ve Hast.Uzm.





Kış mevsimini en yoğun hissettiğimiz şu günlerde ülkenin dört bir yanını beyaz örtü kaplamış durumda… Ancak seyrine doyulamayan kar manzaraları içimizi ferahlattığı kadar gözlerimizi de karartabilir.


Kar körlüğü; Ultraviyole keratiti olarak da bilinen, gözün ani ve yoğun ultraviyole ışınlara maruz kalması sonucu oluşan bir göz rahatsızlığıdır. Özelikle karlı havalarda güneşten gelen ultraviyole ışınlar karlı ve buzlu alanlardan yansıyarak gözde çeşitli tahribatlar oluşturabilir.


Kar körlüğünün belirtileri ve yol açtığı rahatsızlıklar;
Birçok belirtiyle kendini gösteren kar körlüğü; göz kapaklarında ve konjonktiva tabakasında (göz akını ve kapakların içini kaplayan ince zar) kızarıklıklara ve yanıklara yol açar. En önemli etkisini ise gözün en ön kısmında bulunan kornea tabakasında gösterir. Buna bağlı gözlerde yanma, batma hissi, sulanma, ağrı ve fotofobi (aşırı ışık hassasiyeti) oluşur. Göz kapaklarında istemsiz kapanma (blefarospazm) görülür. Gözde oluşturduğu hasarın şiddetine göre ise farklı derecelerde bulanık görmeye de yol açabilir.


Ani ve yoğun şekilde ultraviyole ışınlara maruz kalan gözlerde hassasiyet ve şikâyetler 6-8 saat sonra başlar ve birkaç gün sürebilir. Fakat gözlerde oluşan hasarın boyutuna göre bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir.


Kar körlüğünün gözlerde oluşturduğu tahribatın ve rahatsızlığın etkisini en aza indirmek için;



  • Gözleri bol suyla yıkayın,

  • Göz kapaklarına soğuk pansumanlar yapın,

  • Gözlerde oluşan ağrıyı hafifletmek için suni gözyaşı, çok ağrılı durumlarda ise ağrı kesiciler doktor kontrolünde kullanılabilir.

  • Kar körlüğüne maruz kalan kişinin, özellikle ağrı ve bulanık görme şikayetleri varsa, hiç vakit kaybetmeden bir göz hekimine başvurması gerekir.


Gözlerinizi asla ovuşturmayın!
Kar körlüğüne maruz kalan kişiler gözlerini asla ovuşturulmamalıdır, çünkü ovuşturma rahatsızlığın daha da ilerlemesine ve korneada yaralanmalara yol açabilir.


Kar körlüğüne maruz kalmamak için alınması gereken önlemler;
Ultraviyole blokajlı koyu renkli güneş gözlükleri kar körlüğünü engeller. Gözlüklerin mümkün olduğu kadar geniş çerçeveli, göz ve çevresini tam kaplayanları tercih edilmelidir. Özellikle göz hastalığı olanlar, daha önceden göz ameliyatı geçirmiş olanlar ve göz kuruluğu olan kişilerde bu rahatsızlık daha ağır tahribatlara yol açabilir. Bu kişilerin mutlaka koruyucu gözlükle karlı ortamlara çıkmaları, koruyucu suni gözyaşı damlaları kullanmaları kar körlüğünde oluşacak muhtemel problemlerin önlenmesi açısından önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder