15 Şubat 2012 Çarşamba

Oyuncakların Pillerine Dikkat!

Dr. Sinan MahirOyuncaklar çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun seçilmediği takdirde ciddi kazalara neden olabilir. Özellikle pilli oyuncaklar için ekstra önlemler alınmalıdır.



Dr. Sinan Mahir
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.




Oyuncak alırken nelere dikkat etmeliyiz?


-         Oyuncaklar pilli ise pil yerinin güvenli şekilde kapalı, vidalı ve emniyetli olmasına dikkat ediniz. Pil kutupları, pil voltajı, DC işareti okunaklı şekilde olmalı, eski ve yeni piller ile alkali, standart ve şarj edilen piller birlikte kullanılmamalıdır. Oyuncakta kullanılan piller kaliteli olmalıdır. Ayrıca oyuncakların bütün pillerinin aynı zamanda değiştirilmesi; güçlü pillerin oyuncağın çalışmasını sağlarken zayıf pillerin çok ısınarak ya da akarak tehlike yaratmasını önler. Meydana gelen kazaların çoğunun şarj edilmeyen pillerin şarj edilmesinden kaynaklandığı da unutulmamalıdır.


-         Oyuncaklar çocuğun yaşı,  ağırlığı ve boyu dikkate alınarak seçilmeli, sağlam olmalı ve kolayca temizlenebilmelidir.


-         Yumuşak hayvan ve bebeklerin yıkanır olmasına, gözler, burun, düğme ve diğer ayrıntıların kopmayacak şekilde dikilmiş veya yapıştırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Astım ve alerji riski olan çocuklarda tüylü oyuncaklardan kaçınılmalıdır.


-         Çocuklar ilk yaşlarında cisimleri ağızlarıyla da tanıma ve her cismi ağza götürmeye eğilimlidir. Bu sebeple üç yaşından küçük çocuklara küçük parçaları olan ya da küçük parçalara ayrılan oyuncaklar alınmamalıdır.


-         Çocuklar neden-sonuç ilişkisini tam kuramaz bu nedenle kendilerine zarar verecek davranışlarda bulunabilirler. Sekiz yaşından küçük çocuklara keskin kenarlı, sivri uçlu, yanıcı elemanları olan, uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar satın alınmamalıdır.


-         Çocuklar oyun esnasında ebeveynleri tarafından gözlenmeli, merdiven ya da yol kenarları, havuz başları oyun alanı olarak seçilmemelidir.


-         Ebeveyn çocuğun yaşını ve oyuncağın güvenlik uyarılarını dikkate almalıdır. Oyuncak satın alırken bu uyarıların üzerinde olduğu oyuncakları tercih etmelidir. CE işareti oyuncak üreticisinin oyuncağın Avrupa Birliği ve ülkemizin güvenlik standartları konusundaki ortak kurallarına uygun olduğu anlamına gelir. Tüm oyuncakların CE işaretini taşıması gerekmektedir. Üstünde CE işareti olmayan oyuncaklar kalitesiz ve çocuklar için tehlikeli olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder