15 Şubat 2012 Çarşamba

Sabahlamaya Son!

Sabahlamaya SonDogumdan getirdiginizden bu yana gözlerinizden uyku akiyor. En azindan geceleri olsun biraz uyumak istiyorsunuz ama nafile. Peki ne yapacaksiniz! Iste size 7 günde bebeginizin uykularini düzene sokacak bir çözüm!




Bebeginiz dogdugu andan itibaren onun için her seyin en iyisini istiyorsunuz. Belki de bu yüzden ilk günlerde geçirdiginiz uykusuz geceler sizin için hiç önemli degil. Peki bu tempoya ne kadar dayanacaksiniz! Haftalar hatta aylar boyu gecenin bir yarisinda tatli uykunuzdan uyanmak hiç hos olmasa gerek Geceleri arada bir esinizden yardim isteyecek oluyorsunuz ama o yorgani basina çekip daha derin bir uykuya daliyor. Bir gün olsun yataktan dinlenmis ve kendinizi iyi hissederek kalkmanin nasil bir his oldugunu unuttunuz artik!


Evet, benim durumum tipatip bu anlatilanlara uyuyor diyorsaniz size iyi bir haberimiz var. Bebekler onlara izin verildigi takdirde 3-4 ay arasinda kendiliginden uyuma aliskanligi kazaniyor. Tabii bu söylenen, siz onu yillarca sürecek yanlis bir uyku düzenine alistirmazsaniz geçerli. Hele ki bebeginiz 6 ayliksa ve siz hala gece kusu olmayi sürdürüyorsaniz burada bahsedecegimiz programi hemen uygulamaya baslayin. Çünkü 7 günde düzenli uykuyu garanti ediyoruz. Bizden söylemesi...


Yeni Bir Düzen Kurun
Uzun saatler süren ögle uykusu nedeniyle birçok bebegin günü ve gecesi birbirine karisiyor. Böylece bebek uykuda olmasi gereken bir saatte oyun oynamayi tercih ediyor. Simdi bu durumu düzeltmenin zamani geldi! Son arastirmalar bebeklerin gece ile gündüzü ayirt edebildigini ortaya koyuyor. Bunun için ona gerekli ipuçlarini vermeniz yeterli.
Yarindan baslayarak onu sabah erkenden kaldirin ve her gün ayni saatte uyandirmaya özen gösterin. Yatagini pencerenin yakinina koyun ve perdeleri aralik birakin. Gün isigi onun uyanmasina yardimci olacaktir. Ögle uykusuna yatirdiginiz zaman bile hava kararmadan önce onu uyandirin. Böylece gün isiginda uyanmasi gerektigini, gece ise uyumasi gerektigini anlayacaktir. Bebeginizi aksamlari da ayni saatte yatagina yatirin. Gerekirse los isikta ona kitap okuyun veya sarki söyleyin.


Uygulamaya Devam
Dün basladiginiz rutin programa devam edin. Hemen pes etmeyin. Geceleri karni aciktigi için aglamaya devam edebilecegini unutmayin. Onu emzirmek ya da beslemek zorunda kalidiginizda bunu hafif karanlik bir ortamda yapin. Özellikle geceleri bebeginizi nelerin rahatlattigini iyi gözlemleyin. Ilik banyonun bir çocuk için sakinlestirici, bir baskasi içinse tam tersi olabilecegini aklinizdan çikarmayin. Gece yatirdiginizda müzik dlinletmek gibi rutin aliskanliklar kazandirin.


Aglama Basliyor
Aglamak çocuklarin en büyük silahi! Anne ve babalarin da dayanamadigi bir durum. Ancak, sabirli olun ve kendi kendinize sunu mirildanin: "Sonuç uyku olacak!" Onu uyutmaya çalisirken aglamasi karsisinda endiselenmeyin. Birakin koydugunuz uyku kurallarina alissin. Program degisiklikleri 6 ayliktan küçük çocuklari çok daha fazla üzüyor. Bebeginiz en fazla 15-20 dakika aglar ama kötü uyku aliskanligi yillarca sürebiliyor. Unutmayin ki bu çocugunuzla sizin aranizdaki bir savas. Onunla ilgilenmeyin ama kendi merakinizi gidermek için 5-10 dakikada bir kapi araligindan onu kontrol edin. Susmasi için isiklari açmayin, yataktan çikarmayin ya da biberon vermeyin, aksi takdirde ertesi gece de dakikalarca aglayacagindan emin olun.


Aglama Savasi Sürüyor
Geçen gece oldukça uzun sürdü degil mi? Bu gece biraz daha rahat geçecek. Ama bilin ki o yine de aglamaya devam edecek. Ancak, bu kez daha kisa sürecek, bize inanin. Bunun için kurallarinizin kesin oldugunu ona ispatlamaniz gerekiyor. Sabirli davranmaya devam edin. Ona karsi yumusak oldugunuz hissini uyandirmayin. Yoksa geçen geceye göre 2 kat daha fazla aglayacaktir. Sakin ona bu kozu vermeyin.


Bebeginiz Sakinlesiyor
Bebeklerin çogu 3-5 gün içersinde bu programa alisiyor. Dolayisiyla, bu gece belki de sansli geceniz! 5 dakikada bir onu kontrol etmeyin, en az 15 dakika araliklarla odasina ugrayin. Bazi bebekler odaya sik sik girilmesinden rahatsiz oluyor. Bu nedenle kapi araligindan onu izleyin. Hem unutmayin ki bu gece daha az agliyor.
Uyku problemlerinin arasinda sikça rastlananlarin basinda gece emzirmesi ve alt degistirme geliyor. Tabii ki size bunlari yapmayin demiyoruz ama mümkün oldugunca kisa ve sessiz olmasina özen gösterin. Altini degistirirken bile kesinlikle isiklari açmayin. Gereginden çok emzirmeyin. Böylece hem onu rahatsiz etmemis olursunuz, hem de yeniden altini degistirmek, zorunda kalmazsiniz


Bebeginiz Uyuyor!
Mucize gibi geliyor degil mi? Sakin, bu mutlulugu günlerdir uyguladiginiz kurallari rafa kaldirarak bozmayin. Uyumasini garip karsilayarak onu sik sik kontrol etmeyin, Gevseyin!
Onu sicak tutan bir pijama giydirin.Böylece üstünü açmasini kendinize dert etmeyin. Bebek monitörünün sesini kisin ve sadece çok ihtiyaci oldugunda onu duyun. Basarinizi gölgeleyecek davranislarda bulunmamaya özen gösterin.


Uyku Sirasi Sizde!
Kendinize bir iyilik yapin ve bu gece derin bir uyku çekin. Son 6 gündür belki çok uykusuz kaldiniz ama buna degdi degil mi? Çocugunuza muhtesem bir armagan verdiniz: Düzenli uyku aliskanligi. Hiç süphe yok ki, bu program hastalik, tatildeki otel odasi gibi etkenler nedeniyle zaman zaman aksakliga ugrayacaktir. Oysa unutmayin ki, hiç uyku problemi yasamamis bebekler bile bu durumlarda sorun çikariyor. Uyku problemi yeniden bas gösterecek olursa plani en bastan yeniden uygulayin, ikinci sefer ilkinden çok daha kolay olacaktir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder