15 Şubat 2012 Çarşamba

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Tanı Yaşam Kurtarıyor!

Op. Dr. Gonca SaraçRahim Ağzı (Serviks) Kanseri, dünyada kadınlar arasında meme ve bağırsak kanserinden sonra en sık görülen 3. kanser tipidir. Tarama testlerinin yaygın olarak kullanılması ile rahim ağzı kanserinin görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmak mümkün. Özetle; rahim ağzı kanserinde erken tanı yaşam kurtarıyor!


Op. Dr. Gonca Saraç


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı



 





Çok erken yaşta cinsel yaşama başlamak, korunmasız ilişkiye girmek, geç yaşta hamile kalmak ve hatalı beslenmek gibi pek çok etkenden dolayı, dünyada ve ülkemizde jinekolojik kanserlerin görülme oranı giderek artıyor. Rahim ağzı kanserinde erken tanı hayat kurtaran çok önemli bir unsurdur. Bu nedenle, hiçbir yakınması olmasa bile her kadının yılda bir mutlaka jinekolojik kontrolden geçmesinin şart.


 


Pap smear testi ve aşılama ile kanser gelişimini engellemek mümkün!


Rahim ağzına HPV enfeksiyonunun yerleşmesi ile rahim ağzı kanseri oluşumu arasında 10 yıla yakın bir süre geçebilir. Bu süre içinde kansere dönüşme potansiyeline sahip dokuların tespiti ve temizlenmesiyle kanser gelişimini engellemek mümkün olabilir. Rahim ağzındaki değişiklikleri tespit edebilmek için pap smear, kolposkopi ve HPV - DNA testi önemli araçlardır. Erken teşhis için en yaygın kullanılan pap smear’ in tek bir negatif sonucu bile rahim ağzı kanserinin gelişim riskini yüzde 45 oranında azaltmaktadır. Yaşam boyu alınmış 9 adet smear ise, bu riski yüzde 99 oranında azaltır.


10 - 45 yaş arasında korunma amacıyla yapılan HPV aşısı ne kadar erken yaşta yapılırsa vücudun savunma sistemi o kadar iyi cevap verir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı tedbir almak ve sigara kullanmamak da, rahim ağzı kanserine karşı alınacak önlemler arasında sayılır.


Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri:


Adet dışı düzensiz kanama, kötü kokulu vajinal akıntı, idrarda veya rektal kanama ile kendini gösteren rahim ağzı kanserinde risk faktörleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:



  • HPV enfeksiyonu (Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü, rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 95’ inde HPV - DNA pozitif bulunmuştur)

  • Erken yaşta (16 yaşından önce) başlayan ilk cinsel ilişki

  • Cinsel partner sayısının çokluğu (çok eşlilik)

  • Aktif ya da pasif sigara içmek

  • Diyet

  • Irk

  • Doğum sayısının fazla olması

  • Düşük sosyo - ekonomik düzey

  • Doğum kontrol hapı (özellikle 5 yıldan daha uzun süreli kullanım)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder