15 Şubat 2012 Çarşamba

Sigaranın Kölesi Olmayalım

Sigaranın Kölesi Olmayalım, Hakan Gürler, Türkiye Sigara Bırakma Merkezi,sigarayı bırakmak, sigaraSigarayı bırakmak kolay değil; aksine kararlılık, sabır ve destek gerektiren bir süreçtir. Unutmayınki nikotin, alkolden 15, kokainden ise 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir. Ülkemizde sigara kullanma yaşının 9’a düşmüş olması bizi toplum olarak bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyor.


Hakan Gürler
IQS Türkiye Sigara Bırakma Mrk. Gen. Müd.




Gelişmiş ülkelerde sigara kullanan kişiler toplumdan, sosyal hayattan uzaklaştırılıp tecrit edilir. Bizim ülkemizde ise aksine, sigara içenler toplumsal kabul görmekte. Doğal olarak bu ülkelerde sigara kullanım oranları süratle düşerken bizde sadece sigaraya başlama yaşı 9’a düştü.
Nezaketten sigara ikram edilen, içmeyen insanların hatta çocukların yanında bile sigara içilmesine müsaade edilen ülkemizde bakış açısında radikal değişiklik yapılması şart.
 
BIRAKMAK KARARLILIK VE SABIR İSTER
Sigaraya başlama yaşının düşme sebepleri:
1. Rol modellerin sigara içiyor olması
2. Sigaranın kolay ulaşılabilirliği
3. Görsel basın, özellikle film ve klipler
4. Gizli reklam ve promosyonlar
Nikotine olan bağımlılık çok kuvvetlidir. Nikotin, alkolden 15, kokainden ise 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir.  Bu nedenle ‘sigara bırakmak’ çok kolay bir iş değil; tam aksine kararlılık, sabır ve destek gerektiren bir süreçtir.
 
SİGARA FİYATLARI ARTIRILMALI
Basında çıkan haberler, kampanyalar, eğitim ve seminerler; sigara paketleri üzerinde yazan uyarılar beklenen etkiyi yaratsaydı sigara tüketim oranı artmazdı. Sigara alışkanlığına karşı yapılan mücadelede daha radikal önlemler alınmalı; örneğin en ucuz sigaranın paket fiyatının 20 YTL olduğunu ve kaçakçılığın tamamen engellendiğini düşünün... Birçok insan bu durumda sigarayı bırakacaktır.
 
SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN
Sigara bağımlılığı kolaylıkla üstesinden gelinebilen bir bağımlılık değildir. Bunu başarmak isteyen insanların aşması gereken 3 önemli engel vardır:
1. Nikotin yoksunluğundan kaynaklanan sıkıntılar
2. Duygusal yoksunluktan kaynaklanan sıkıntılar
3. Alışkanlıklar
Her üç engeli de aşmadan sigaradan kurtulamazsınız. Az sayıda insan kendi başına bunu başarabilirken büyük çoğunluk ise engellerden birine takılır. Çevremizde sigarayı belirli bir süre bırakıp tekrar başlamış kimseler işte bu engellere takılmış insanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder