15 Şubat 2012 Çarşamba

Küpeleriniz Estetiğinizi Bozmasın!

Prof. Dr. Ahmet Karacalar Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah, Dr. Ahmet Karacalar, küpe, aksesuar, kadın aksesuar, Küpe deliği hangi durumlarda kulakta sorun yaratabilir?, Hangi tip küpeler daha çok risk yaratıyor?, Yıpranmış ya da yırtılmış küpe deliklerinde nasıl bir tedavi uygulanıyor?, kulak memesi kızarıklığı, estetik, kadın, güzellik, egzama, küpe deliğiKadınlar için hoş bir aksesuar olan küpe, bazen estetik sorunlara yol açabilmektedir. Küpenin yapımında kullanılan kalitesiz metaller egzamaya, ağır küpeler de kulakta yırtılmalara neden olabiliyor. Bu nedenlerle küpe seçerken sadece beğenilerinize değil, sağlık ve estetik bakımdan uygunluğuna da dikkat etmeniz gerekiyor.


Prof. Dr. Ahmet Karacalar
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah





Küpe deliği hangi durumlarda kulakta sorun yaratabilir?


Kulak memesindeki küpe deliği genişlemeleri hatta yırtılmalar kulakta ciddi estetik sorun oluşturmanın yanında, küpenin rahat takılamaması ya da istenildiği gibi durmaması gibi sorunlara da neden olur. Küpe deliği sorunları sadece ağır küpe takılmasına ya da küpenin kazara çekilmesine bağlı oluşmaz. En önemli nedenlerden birisi, küpenin delikten geçen barı ya da sabitleyicisinin farklı metal karışımları ile yapılması ve buna bağlı oluşan egzamalı deride yırtılmalardır. Egzama bulgusu olarak sulanma ve kabuklanma görülebilir. Böyle bir küpe deliğine takılan küpe, özellikle saç tarama sırasında tarağa takılarak kulak memesinin yırtılmasına dahi neden olur.


Hangi tip küpeler daha çok risk yaratıyor?


Halka küpeler takılma riski yüksek olduğu için çekmeye bağlı hasar yaparken, egzama durumlarında 2 gramlık bir küpe bile kulak memesi deliğini uzatabilir ve şeklini bozabilir. Küpenin barına karıştırılan sertleştirici metalin kişide alerjiye neden olmaması gerekir. Alerji yapan metal yama testiyle saptanabilir ve bu metalin olmadığı küpeler tercih edilir.


Yıpranmış ya da yırtılmış küpe deliklerinde nasıl bir tedavi uygulanıyor?


Uzamış ya da yırtılmış küpe deliği onarımı özel büyütmeli gözlüklerle lokal anestezi altında yapılır. İşlem sırasında kulak memesi deliğinin üst kısmı korunabilir. Kulak memesi derisi kızarıklığını ortadan kaldırmadan, tedavi yapılmaz. Küpe deliği onarımı Z- tekniği adı verilen bir işlemle gerçekleştirilir. İyileşme bir hafta içerisinde tamamlanır. Kişi işlemden sonra günlük hayatına dönebilir.  2–3 ay yeniden küpe takılmaz. Tamamen yırtık küpe deliklerinde benzer bir yöntem uygulanır. Ancak 2–3 ay sonra tekrar küpe deliği açılır.
İleri yaşlarda ise küpe deliğinde genişleme yanında kulak memesinin sarkması ya da büyümesi gibi başka estetik sorunlar da görülür. Bu nedenle ileri yaşlardaki küpe deliği estetiğine, kulak memesi küçültme işlemlerinin eklenmesi gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder