15 Şubat 2012 Çarşamba

Yaşlı Gözlerin Hastalığı: Katarakt

Op. Dr. Yusuf Ziya KumcuoğluDiğer pek çok organda olduğu gibi, ilerleyen yaş sonucu oluşan yıpranma gözlerde “katarakt” oluşumunu tetikler.



Op. Dr. Yusuf Ziya Kumcuoğlu
Göz Doktoru (Katarakt Birimi Uzm.)





Katarakt yaşlılık belirtisi olup sıklıkla 60 yaşın üzerindekilerde görülür; nadiren doğuştan ya da travma sonrası ortaya çıkabilir. Cerrahi tedavinin zamanı hastanın mesleğini veya günlük yaşantısının zorlaştıracak seviyede görmesi azaldığı zamandır.


Gözün renkli kısmının arkasında şeffaf, damarsız yapıda, disk şeklinde lens denilen bir mercek vardır. Lensin görevi; göze gelen ışık ışınlarını kırarak gözün arka kısmındaki sinir tabakasında görüntü oluşturmaktır. Bu lensin şeffaflığını kaybetmesine katarakt denir.

Sebepleri
Katarakt oluşurken hastanın uzak veya yakın görmesi bozulur. Görmedeki sislenme zamanla artar. Işık yansımaları rahatsız edici olmaya başlar. Özellikle annenin hamileliğinin ilk 3 ayında viral hastalık geçirmesi veya kortizonlu ilaç kullanmasına bağlı doğuştan katarakt görülebilir. Bebeklerde erken teşhis ve tedavi göz tembelliğinin önlenmesi bakımından çok önemlidir.


Tedavisi
Kataraktın tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide bugün en modern yöntem “fako” tekniğidir. Bu teknikte, lokal anestezi ile -hatta damla ile- anestezi yapılarak katarakt çeşitli tekniklerle parçalanıp temizlenerek çıkarılır. Katlanabilir özellikte göz içi lensi çıkarılan tabii lensin bulunduğu yere yerleştirilir. Bu suni göz içi lensinin hastanın kendi lensinin görevini yapabilmesi için o hastaya hesaplanmış uygun derecede lens göz içine yerleştirilir. Böylelikle hastanın uzak görmesinin gözlüksüz tama yakın olması sağlanabilir.


Cerrahi Sonuçları
Göz ameliyatları içerisinde başarı oranı en yüksek olan ameliyattır. Fako tekniği ile katarakt ameliyatlarında komplikasyon oranı son derece düşüktür. Bu teknik ile tedavide kesi yeri çok küçük olduğundan yara iyileşmesi çabuk olmakta; buna bağlı olarak da hastanın birkaç gün gibi kısa bir sürede günlük yaşantısına dönebilmesi mümkün olabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder