15 Şubat 2012 Çarşamba

Çocuklar Da Gastrit Olur...

Çocuklar Da Gastrit Olur...Çocukların da yetişkinler gibi gastrit, ülser hastalıklarına yakalandığını, 3 aydan uzun süren kronik karın ağrılarının arkasında çoğunlukla mide rahatsızlıkları olduğunu biliyor musunuz?


Yrd. Doç. Dr. E. Mahir Gülcan
Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı





Özellikle okul çağı çocuklarında bu tür mide hastalıklarına daha sık rastlanmasının en önemli nedenlerinden biri yanlış beslenme...


Katkı maddeli yiyecek-içecek ve fast foodla beslenen çocuklar mide hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Karın ağrısının 3 aydan fazla sürmesi “kronik karın ağrısı” olarak tanımlanır. Kronik karın ağrısı şikayetiyle gelen çocuklarda yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ağrının nedeninin mide rahatsızlığı olduğu ortaya çıkar. Çocuklarda en sık rastlanan mide rahatsızlığı gastrittir. Doğru beslenmemenin çok önemli bir faktör olduğu gastritte, hastalığı tetikleyen çok önemli bir diğer neden de “helicobacter pylori” adlı bir bakteridir. Bu bakteri bulaşıcı olduğu için hijyenin büyük rolü vardır. Dolayısıyla çocuğa ailesinden, arkadaşlarından ya da yediği gıdalardan bulaşabilir. Bir çocukta bu bakteri saptandığı takdirde ailesinde de araştırma yapılması gerekir. Eğer anne ya da babada varsa onların da tedavisi yapılmalı; korunmada en önemli faktör olan hijyen kurallarına uyulmalı, düzenli el yıkamak gibi önlemler alınmalıdır. Eğer bunlar yapılmazsa, ilaç tedavisinin etkisi geçince hastalık tekrarlar.


Okul kaygısı tetikler...


Çocuklardaki strese karşı hassasiyet de mide hastalıklarında rol oynar. Özellikle okula başladıktan sonra ders kaygısı taşıyan çocuklarda, stres ve de yanlış beslenme biraraya geldiğinde mide alarm verebilir. Çocuklarda mide rahatsızlıklarını araştırırken endoskopi kullanılır. Eğer şüpheli bir durum varsa biyopsi alınır. Endoskopik yöntemle mide şikayetinin gastrite mi, ülsere mi bağlı olduğu saptanır. Aynı anda bir yandan da helicobacter pylori’nin varlığı araştırılır. Çünkü çocuklarda sadece gastrit değil, ülsere de rastlanır. Bu nedenle önce teşhisin netleşmesi gerekir. Teşhis belli olduktan sonra ise ilaç tedavisi verilir. Tedavi süresi ortalama olarak 2 haftadır. Ancak ilaç tedavisinin yanında tedavinin kalıcı olması için beslenme düzeninin değişimine ve hijyene önem vermek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder