15 Şubat 2012 Çarşamba

Kışın İdeal Kilo Nasıl Korunur?

Dyt. Yeşim Çelik‘Kışın ideal kilo nasıl korunur?’ öğrenmek ister misiniz?


Dyt. Yeşim Çelik





“ Hava çok kötü, içim sıkıldı, bir pasta beni kendime getirir”,“ Üşümemek için sürekli çay kahve içiyorum”,“ Bu aralar iştahım çok açıldı; hamur işi, çikolata derken kilo almaktan korkuyorum” Bu cümleleri son günlerde sıkça duyuyor ve kilo almaktan korkuyorsunuz.


Havaların soğuyup kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde metabolizmanın da yavaşlamaya başlaması ile birlikte çok daha fazla karbonhidratlı yiyecek yeme ihtiyacı duyulabilir. Havaların soğumasıyla birlikte değişen metabolizma hızımızı düzenlemek ve kilo kontrolünü sağlayabilmek için beslenmemizi gözden geçirmemiz çok faydalı olacaktır.


Kilo artışından koruyacak 10 öneri



  1. Metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için mutlaka güne kahvaltı yaparak başlamanız gerekmektedir. İyi bir kahvaltı ile güne başlamak hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrolünde siz yardımcı olacak hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir.

  2. Ara öğün atlamak he ana öğünlerde daha fazla yemenize hem de iştahınızın sürekli açık kalmasına neden olacaktır.

  3. Yazın sıcaklar nedeniyle rahatlıkla içtiğimiz suyu kışın rahatlıkla tüketemeyiz. Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Soğuk havada su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız gerekmektedir. Metabolizmanızı çalıştırmak için susamasanız bile günde 2-2,5 ( 10-14 bardak) litre su tüketilmesi gerekmektedir.

  4. Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecek olarak genellikle kafein- tein içeriği yüksek olan çay- kahve tercih edilmektedir.  Bu konuda bizim önerimiz bitki çaylarını tercih edilmesidir. Kuşburnu çayı  C vitamini içerdiği için, rezene çayı gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

  5. Hastalıklardan korunmak, savunma mekanizmamızı güçlendirmek için de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Sonbahar ve kış sebze- meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sağlayacaktır. Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , havuç, kivi, lahanagiller ( karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası ) , yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, tere, ıspanak ) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini göstermektedir. Bu nedenle kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirinç / erişte / un) ve özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmelidir

  6. Kış mevsiminde vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

  7. Bu aylarda güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamini gereksinmesini karşılamakta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2 - 3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı korumaya ve kemiklerimizin de  günesin eksikliğini ( D vitamini yetersizliği ) daha az hissetmesini sağlayabilirsiniz.

  8. Uzun süreli açlıklardan kaçınılmalıdır.

  9. Enerji ihtiyacının karşılanması için fast-food ya da yağdan, şekerden zengin gıdalara yönelinmemelidir. Kış mevsiminin soğuk günlerinde “Tatlı yersem ısınırım” mantığından vazgeçilmeli, gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenerek vücudun ısı dengesinin korunması sağlanmalıdır.


10. Mevsim geçişlerinde kilo artışı kaçınılmaz oluyorsa mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder